Българският длъжник: мъж под 30 години, зодия Близнак | webcafe.bg
newscafe

Българският длъжник: мъж под 30 години, зодия Близнак

Webcafe
15.03.2017, 13:05 (обновена 15.03.2017, 14:20)

1 от 4 снимки Назад Напред

дългове

Средният размер на необслужваните задължения на българите нараства за поредна година, като този път покачването е с нови 22%, констатира Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Средният размер на необслужваните задължения на българите нараства за поредна година, като този път покачването е с нови 22%, констатира Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Данните са според проучване, проведено от независимия институт за маркетингови изследвания Ипсос България по поръчка на асоциацията.

Обхванати са обработваните дългове от 16-те компании, членуващи в нея и заемащи дял от над 75% от пазара на необслужвани задължения.

Без съществени изменения остава профилът на длъжника у нас, посочват от асоциацията. Потребителят, който най-често задлъжнява, все още е млад човек, под 30-годишна възраст.

Средностатистическият длъжник продължава да е от мъжки пол, все още предимно със средно образование и непостоянна работа, като младите са с 20% по-лоши платци от средните за страната, според АКАБГ.

През 2016-а обаче се наблюдават и по-голям брой длъжници, които имат и висше образование, както и постоянен трудов договор.

По данните на АКАБГ, през 2016 г. най-голям брой "лоши" платци е имало в Стара Загора, Благоевград, като на трето място се нарежда логично и градът с най-много кредитополучатели - София.

Най-съвестни през годината са били жителите на Враца и Русе.

Зодия Близнаци е най-често срещаният длъжник през годината, а най-малко задлъжняват представителите на зодия Рак.

По данни на АКАБГ средният дълг у нас през 2016-а е 912 лева. През 2015-а той е бил 747 лева. В предходната 2014-а този показател е едва 485 лева.

"Ръстът в средния размер на индивидуалния дълг на българина на практика е почти двоен спрямо този, който отчетохме само преди две години. Това е ясен показател, че макар и по-рядко, потребителите задлъжняват за все по-значителни суми", коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ.

Въпреки увеличените суми, които се вземат на кредит, броят на хората, които не успяват да изплатят заемите си, видимо намалява през 2016 година, което се отразява и върху общия обем необслужени вземания за периода, според АКАБГ.

В началото на класацията за теглене на "бърз" кредит са заеми за изплащане на мобилни телефони, компютри и таблети, телевизори, което според асоциацията, е признак на ниска финансова култура.

Според данните на асоциацията, през 2016 г. се отчита допълнително подобрение в нивата на плащаемост, но ситуацията в началото на 2017-а е по-различна - от АКАБГ отчитат с около 10% по-ниски нива на плащане през януари и февруари в сравнение с година по-рано.

Основната причина според експертите е студената зима и по-високите сметки за отопление, както и разходи за лекарства, свързани с по-студения сезон.

Освен това редица сектори, силно обвързани с метеорологичните условия - като строителство, озеленяване, земеделие, са били буквално блокирани от ниските температури, съответно заетите в тях са останали с минимални доходи, което е довело до реални трудности да погасяват задълженията си.

Очакванията на компаниите са плащаемостта постепенно да се подобри с покачването на температурите.

При разпределението на възложителите на дългове за събиране през 2016 няма съществени промени - близо половината дълг, обработван от колекторските агенции, идва от банките, а 30% - от телекомите.

На трето място се нареждат небанковите кредитиращи институции, най-често отпускащи т.нар. "бързи" кредити с 20% от възложения дълг.

Вижте графиките

Oще: акабг  асоциацията на колекторските агенции в българия  банки  българи  бърз кредит  вземания на дълг  длъжници  дългове  задлъжнели  колекторски услуги  кредити  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани