Гуверньорът на БНБ ще получава до 25 000 лв. на месец | webcafe.bg
newscafe

Гуверньорът на БНБ ще получава до 25 000 лв. на месец

Webcafe.bg
30.07.2015, 19:11 (обновена 30.07.2015, 19:17)
Новият управител на БНБ встъпва в длъжност

Снимка: © БНБ

Димитър Радев не публикува заплатата на предшественика си Иван Искров

След скандала около мистериозния размер на възнаграждението на Иван Искров, ръководството на БНБ реши да публикува списък с новите заплати на управителя, тримата му подуправители и останалите членове на УС на Централната банка.

Основното месечно възнаграждение на позициите се определя в следния размер:

- 15 368 лева за управителя;
- По 13 173 лева за подуправителите;
- По 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет

Принципът на формиране на заплатата е свързан със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България. Така заплатата на Димитър Радев ще бъде 70% от средната банкерска заплата, на подуправителите - 60%, а на останалите членове на УС - 20 на сто.

В съобщението на БНБ липсва справка какъв е бил размерът на заплатата на Иван Искров и екипа му.

От него става ясно, обаче, че досега е съществувало правило за допълнителни възнаграждения за "участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите".

Не е ясно на какво основание Иван Искров, Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев са си разпределяли извънредните доходи, след като участието в УС е само по себе си част от служебните им задължения.

Новото ръководство на БНБ е взело решение да отмени това правило и да въведе лимит на общото възнаграждение, включително чрез бонуси, до 100% от средната заплата на ръководителите на банки в България - т.е. лимитът е около 25 000 лева на месец.

Месечните възнаграждения на ръководството на БНБ вече ще бъдат публикувани в годишния отчет на Централната банка.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани