Горанов даде заден за спорните пенсионни поправки | webcafe.bg
newscafe

Горанов даде заден за спорните пенсионни поправки

Webcafe
04.05.2016, 12:09 (обновена 04.05.2016, 12:14)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Прехвърлянето на вноските в общ пул може да отпадне, коментира Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е склонен да се откаже от поправките в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат отпадане на правото на наследяване на пенсията от универсалните фондове при ранна смърт на пенсионера.

Предложението на Министерството на финансите беше представено за обсъждане в края на април, като предизвика остра критика заради прехвърлянето на цялата сума от индивидуалните партиди в техническите резерви.

"След като това предложение не се приема, тази част от промените, свързани с уреждане начина на изплащане, могат да бъдат оттеглени, и то още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество", казва Горанов в интервю за в. "Труд".

Той заявява, че предложението му идва само за да повдигне темата за несъвършенствата в кодекса, които ще се покажат след няколко години, когато дойде срокът за изплащане на първите пенсии от т.нар. "втори стълб".

"Действат едни текстове в кодекса, твърде схематични, не дават отговор на въпроса как се изчисляват и как се изплащат пенсиите. Сега е моментът да се предложат и обсъдят различни варианти, които да са в интерес на осигурените лица. Повдигнах темата, защото тя трябва да бъде решена. Не можем да отлагаме безкрай, защото през 2020-2021 г. тези текстове ще трябва да работят и е по-добре отсега да бъде повдигната завесата", коментира Горанов.

По думите му - бурната реакция за промените в КСО го карала да мисли, че "някой има притеснения и се опитва да замете тази тема".

Oще: владислав горанов  втори стълб на пенсионното осигуряване  кодекс за социално осигуряване  министерски съвет  министерство на финансите  мф  народно събрание  наследяване на пенсии  пенсии  пенсионен фонд  пенсия от универсален фонд  универсален пенсионен фонд  упф  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 04.05.201614:07

Вместо да се чуди Горанов каква нова глупост да измисли, за да запълва дупки в бюджета, да се замисли редно ли е хора, които вече са се пенсионирали, да имат възможност да продължават да работят на заплата, и да утежняват бюджета осигурявайки се двойно от него. Особено военните - не стига дето се пенсионират рано и пенсиите им са високи, ами и продължават да работят, заемайки длъжности, които млади безработни биха могли да заемат. Разбира се, не говоря за частни фирми, там е друго. Говоря за държавния бюджет. Това право трябва да се отнеме. Сега законът го позволява и хората се възползват. Нормално, щом човек има право, да го ползва. Ама кацата не е бездънна.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани