ЕК предупреди БЕХ за нарушения на газовия пазар | webcafe.bg
newscafe

ЕК предупреди БЕХ за нарушения на газовия пазар

Webcafe.bg
23.03.2015, 15:50 (обновена 23.03.2015, 16:14)
газопровод

ЕК придвижи напред разследването срещу БЕХ

Европейската комисия предупреди Българския енергиен холдинг (БЕХ), че нарушава конкуренцията на газовия пазар и се намира в господстващо положение. Това са изводи от проверката на Брюксел в енергийното дружество и ако бъдат доказани, ще се стигне до налагане на сериозна финансова санкция - до 10 на сто от годишния оборот на холдинга.

Разследването на дейността на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от юли 2013-а, според предварителното становище на Комисията, което им е изпратено днес, те може да са нарушили антитръстовите правила чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България.

Европейската комисия разследва БЕХ и за евентуални териториални ограничения, които мегадружеството налага в договорите за доставка на електроенергия. В съобщение на холдинга се казва, че БЕХ ще изготви мотивиран отговор на Европейската комисия.

В края на миналата година Брюксел заплаши Българския енергиен холдинг с глоба заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на електроенергия, пак от 10 на сто от оборота или около 470 милиона лева.

От Брюксел оспорват практиката на БЕХ да поставя териториални ограничения пред фирмите, на които продава електроенергия по цени на едро. С тях се сключват договори, които им позволяват да продават тази електроенергия или само в България, или само в чужбина.

Преди месец ЕК възобнови и разследването срещу руския монополист "Газпром" за господстващо положение на пазарите в Източна Европа.

Oще: бех  брюксел  български енергиен холдинг  газов пазар  европейска комисия  природен газ 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани