КЗК проверява купувача на Виваком за 1 евро | webcafe.bg
newscafe

КЗК проверява купувача на Виваком за 1 евро

Webcafe.bg
30.03.2015, 15:21 (обновена 30.03.2015, 15:43)
пиер луврие, собственик на инвестиционната група lic33

Снимка: © webcafe.bg

Пиер Луврие отрече да има връзка с руски олигарки

КЗК започна проверка на фирмата LIC33, която изкупи дяловете на Цветан Василев във "Виваком" (БТК) и още 5 компании за 1 евро поради „множеството публикации и дискусии в масмедиите".

Основните критики срещу регулатора са, че бездейства за ключова сделка, засягаща сигурността - става дума за военно-промишлен комплекс, телекомуникации на Министерството на отбраната, фирми, които могат да подслушват.

Инвестиционната група Luxembourg Investment Company 33 (LIC33) на белгиеца Пиер Луврие купи задлъжнелите с 900 милиона лева компании преди седмица - "БТК", мултиплексите "НУРТС България" и "Фърст Диджитъл", военния завод в Русе "Дунарит", авиоремонтният завод в Граф Игнатиево "Авионамс", "ТВ 7" ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД, "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД.

КЗК задължава горепосочените дружества да предоставят информация относно смяна на собствеността. Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на горепосочените придобивания.

КЗК припомня, че режимът по оценка на концентрации между предприятия е разрешителен. В този смисъл предприятие, имащо намерение да придобие контрол, е длъжно да информира КЗК като подаде уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката.

Едва след като КЗК оцени ефекта от сделката на съответния пазар и се произнесе с решение, с което разрешава нейното осъществяване, нотифициращото дружество може да пристъпи към предприемането на фактически и правни действия по нейното изпълнение.

Ако КЗК установи, че е извършено прехвърляне на дялове/акции или обособен бизнес, без да бъде уведомена за това, има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10 % от оборота за извършеното нарушение, както и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция по чл.90 от ЗЗК.

В тази връзка през м. януари КЗК образува производство по сигнал за евентуално извършено придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79, s.a.r.l, Люксембург без разрешение по реда на ЗЗК. Поради наличие на общностно измерение, КЗК прекрати производството и препрати случая на Европейската комисия по компетентност.

Наред с горното КЗК извършва задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху "НУРТС България" АД от страна на БТК ЕАД.

Oще: lic33  виваком  кзк  пиер луврие  сделка за виваком  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2014, 16:46

1 Nick | 30.03.201517:18

Да се надяваме, че проверката ще е безпристрастна. Все пак.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани