Тютюневият склад се оказа под възбрана | webcafe.bg
newscafe

Тютюневият склад се оказа под възбрана

Webcafe.bg
07.03.2016, 18:24 (обновена 07.03.2016, 18:50)
Разрушен тютюнев склад в Пловдив

Снимка: © Лина Кривошиева

Събореният тютюнев склад на ул. „Одрин" 8 в Пловдив е под възбрана поради неплатени дългове, вписана на 13 август миналата година в Имотния регистър.

Фирмата - собственик Одрин 8 ЕООД дължи 48 200 лева на Община Пловдив, става ясно от справка на длъжниците на общината.

Междувременно Министерството на културата разпореди събарянето на склада да спре.

Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив", обявена с Протокол №5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата, съобщават от ведомството.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев това не е така - през 2010-та година държавната администрация не казва за защитен статут при издадено разрешение за събаряне и строителство на нова мултифункционална сграда.

Тотев се позова на справка от НИНКН от 2010-та година, според която тютюневият склад не е паметник на културата, нито попада в групов архитектурен паметник или в охранителна зона.

Прокуратурата също започна проверка по случая. Срокът на приключването й е 30 дни.

Собственост на Красимир Гергов за няколко месеца, „Одрин 8" EООД е собственост на акционерното дружество "Пи Джей Трейд" от 2009-та година. "Пи Джей Трейд" се занимава с недвижими имоти, строителство на жилищни и индустриални постройки.

Двете са свързани чрез лицата Георги Бранеков и Александър Николич. През 2014-та година Съветът на директорите на „Пи Джей Трейд" напуска италианецът Фабрицио Алемано, който според местни медии е свързан заедно с Георги Бранеков с нереализираното събаряне на „Кино Космос" и строителството на нова сграда там.

Алемано е едноличен собственик на „Проджест груп" EООД, изготвила инвестиционния проект за нова мултифункционална сграда на мястото на тютюневия склад.

Плановете за имота предвиждат мултифункционална сграда, в която има жилищна част, търговски площи, 4-звезден хотел и паркинг площи. Проектът на „Проджест Груп" под името City Tower е трябвало мине в строителна фаза през 2013-та година, според сайта на компанията в кеширана й версия, тъй като точно тази страница е свалена.

Oще: възбрана  задължения  имотен регистър  община пловдив  одрин 8 еоод  одрни 8  пловдив  регистър на длъжниците  тютюневият град  тютюневият склад в пловдив  тютюнев склад 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани