Крачка назад за отмяната на клас "прослужено време" | webcafe.bg
newscafe

Крачка назад за отмяната на клас "прослужено време"

Webcafe
20.07.2017, 12:21 (обновена 20.07.2017, 13:08)
Министерски съвет, министри, Валери Симеонов, Бойко Борисов

Снимка: © Webcafe

Валери Симеонов съжали, че е казал "личното си мнение"

Правителството няма да елиминира добавката за стаж - т.нар. "клас прослужено време", въпреки положителната оценка, изразена от икономическия вицепремиер Валери Симеонов преди дни.

Това стана ясно от среща на лидерите на двата синдиката Димитър Манолов (КТ Подкрепа) и Пламен Димитров (КНСБ) с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов, и самият Валери Симеонов.

"От срещата при премиера разбрах, че това което коментираме, а именно добавката за професионален опит и стаж, не е темата на България в момента. Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването. Затова от следващата седмица ще търсим конкретните теми, в които социалните партньори и бизнесът заедно с нас да дадем най-добрите решения, за да бъдат тези реформи придвижени в следващите години в рамките на това управление", каза Пламен Димитров след събитието.

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "без някой да го е искал", изказва съжаление за отзвука, който е предизвикало "личното му мнение" по казуса с добавките за стаж.

"Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря", каза Симеонов. Той добави, че е взето решение всички теми, засягащи трудовото законодателство, да се обсъждат първо на Тристранния съвет.

Преди седмица Симеонов се срещна с представители на работодателски организации, след която обяви, смята за уместно отпадането на класа за стаж, така че добавката да бъде въведена в основната заплата и по този начин да се "поизчистят статистиките", свързани с минималната работна заплата.

Oще: бизнес  бойко борисов  валери симеонов  герб  димитър манолов  заплата  пламен димитров 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 20.07.201721:11

>колко широко е разпространено в САЩ

В държавни организации (например, DEP) е статукво, което е причината там да ходят да работят некадърници - гарантиран растеж независимо от продуктивността. Това е привлекателното за некадърниците на "клас прослужено време" или, както ти неправилно го наричаш, seniority. Правилно употребена думата означава не просто "работил съм тук известно време" а съществено повече, и се отнася не за време, а за стойността ти като работник, която - съгласен - има тенденция, но не и гаранция, да се повишава с времето.

В частните фирми абсолютно всеки се опитва да рекламира точно обратното, най-често като изрично се споменава думата "меритокрация". Причината, естествено, е очевидна - искаш да привлечеш не некадърниците, които искат гарантиран растеж независимо от уменията им (липсващи) и развитието им (върху което те не искат или не могат да работят), а хората, които очакват да бъдат възнаградени спрямо личните им усилия, знания, умения, възможности, измерено като количество добавена стойност за фирмата, а не брой прослужени години.

Ще ти дам конкретен пример - във фирмата, в която работя, 5 години се считат за достатъчни за да те повишат на VP. Това, обаче, изобщо не значи, че няма хора, които стават VP след 4 и дори 3 години - има, естествено. Има и такива, които дори след 7-8 години все още не са VP, защото не са развили уменията и способностите си за да увеличат достатъчно добавената стойност, която допринасят.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 20.07.201719:12

Прасчо, за seniority съм чел не в учебника по полит икономия на социализма, а в американски източници. Явно го има, щом и ти си го чувал. Ти, като по-вътрешен, кажи колко широко е разпространено в САЩ, и значи ли това, че и там е пълно с търтеи и некадърници. За изобилието на тия твари по време на социализма се съгласявам веднага, и никой от тях не е отишъл на трудовата борса, които не са се пенсионирали, виреят прекрасно и при демокрацията.
Seniority-то не изключва меритокрацията, стига да я има. Ползвал съм го, без да съм му заклет фен. Ако не се представя на висота през първия контракт втори няма да има. А ако seniority-то или други фактори не ме задоволяват, аз няма да искам втори, а ще си потърся по-зелени пасбища.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 20.07.201717:44

>Клас прослужено време не е изобретение на комунистите, а широко разпространена практика за избягване на текучеството

Да, за избягване на текучеството от некадърници и мързеливи търтеи, каквито се бяха намножили по времето на соца, защото системата им го позволяваше и даже поощряваше именно с такива практики.
Правилната система ако искаш да задържаш кадърните, вместо да не стимулираш некадърниците да остават като им повишаваш заплатата не за увеличени знания и умения и, съответно, увеличена продукивност или повишена добавена стойност, а просто защото все още не са напуснали и не са били уволнени, се нарича меритокрация.

>seniority

Е seniority единствено когато означава, че заради времето, прекарано в една фирма, знаеш и можеш повече, тъй щото да добавяш повече стойност. Иначе е фалшиво seniority, с което некадърниците си чешат самочувствието. Може би това обяснява защо изглежда си му фен.

Точно същото се отнася до лафа, че старостта носела мъдрост - обикновено най-върлите привърженици на тази глупост са изкуфели старчета, които го използват като доказателство, че не са изкуфели. А, естествено, са изкуфели.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 20.07.201716:38

Клас прослужено време не е изобретение на комунистите, а широко разпространена практика за избягване на текучеството. Много западни фирми също плащат добавки за продължителна работа В СЪЩАТА ФИРМА. Там го наричат seniority. Даже в моя бранш, където текучеството е неизбежно, не можеш да държиш един човек на един кораб с години, при всеки следващ контракт в същата фирма начисляват добавка. И това не е някаква криворазбрана грижа за човека, нито желание за социална справедливост, а интерес. Всеки работодател има интерес да задържи способните кадри, вместо през няколко години да наема новобранци.
Жалко, че у нас това се отнася главно за менструацията, (пардон, администрацията) която не произвежда никаква добавена стойност. От производството опитните кадри избягаха.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани