Банка "Виктория" отваря на 12 декември | webcafe.bg
newscafe

Банка "Виктория" отваря на 12 декември

Webcafe.bg
19.11.2014, 16:54 (обновена 18.12.2014, 12:15)
бнб

Банка „Виктория" ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност

Търговска банка "Виктория" ще започне да обслужва без ограничения вложителите на банката. Управителният съвет на БНБ даде задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа така, че на 12 декември тя да заработи.

Банката, която е собственост на КТБ, беше поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност.

Одитът на банката показа, че състоянието на кредитния портфейл на ТБ „Виктория" ЕАД е добро, включително неговото обезпечаване и необходимите провизии.

БНБ даде задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за „малък бизнес", „потребителски кредити с ипотека", „ипотечни кредити" и „потребителски кредити и кредитни карти" на банките, чиито оферти са посочени като най-добри за продавача след сравнителен анализ на представените оферти, като до 10 декември да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ „Виктория" ЕАД в БНБ. Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти" да не се продава.

С цел изпълнение на посочените задължителни предписания, от централната банка удължават срока до 22 декември включително, докогато ТБ „Виктория" ЕАД ще бъде поставена под специален надзор.

Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория" ЕАД ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност.

По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани, или не.

Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22 декември, тя трябва да възобнови дейността си.

В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в Закона за кредитните институции мерки.

 

Oще: банка  банка виктория  банки  бнб  виктория  вложители  креди агрикол  кредитори  ктб  пари  специален надзор  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 19.11.201420:43

Задължителната продажба на кредити на малък бизнес, ипотечни кредити и т.н., на купувач, който предлага най-добри условия на продавача, но съвсем не задължително на кредитополучателя, означава ли, че утре въпросните кредити могат да се окажат с променени условия?
Ако да - после кой ще плаща съдебните дела срещу БНБ и/или българската държава?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани