Започват проучванията за нефт и газ край Варна | webcafe.bg
newscafe

Започват проучванията за нефт и газ край Варна

Webcafe
19.04.2016, 16:41 (обновена 19.04.2016, 17:09)
Хан Аспарух

Снимка: © ME

След като през 2012 г. бе сключен договорът за търсене и проучване в блок "Хан Аспарух", сега предстои консорциумът между Тотал, Репсол и ОМВ – доказани енергийни компании, да извършат първия сондаж

Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който ще прави проучвания за нефт и газ в Черно море, ще отплава до дни от Бургас към Варна. "5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ", каза премиерът Бойко Борисов на церемонията на бургаското пристанище, където официално беше представен проектът.

Проучванията ще започнат в началото на май и продължат 4-5 месеца. Територията на Черно море е слабо проучена и рискът да не открием находища на нефт и газ е много голям, изтъкна Ксавие Фожрас, управителят на фирмата, която ще изследва терена. От 10 дълбоководни сондажа, направени до момента, само на две места в румънски води са открити находища, уточни той.

Ако бъдат открити въглеводороди, ще започнат изследвания на тяхното качество, които могат да продължат и 10 години, уточни управителят на фирмата "Тотал".

Специалният кораб за дълбоководни проучвания Noble Globetrotter II има технически възможности да сондира до 3000 м воден стълб. Той е дълъг 190 метра и разполага с писта за хеликоптери на борда си.

„Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него", изтъкна преди това енергийният министър Теменужка Петрова.

Пред БНР преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерю Льомов обясни, че сондажът е с проектна дълбочина над 4000 метра и място за притеснение от гледна точка на екологията няма. „Само много груба човешка грешка би довела до проблеми", коментира той. Според него около 2024-та година може да започне реалният добив на петрол.

"България имаше възможност да разработва собствен местен добив много отдавна, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година за внос на енергийни ресурси", изтъкна премиерът в Бургас. Според Бойко Борисов в румънския случай собствените находища са намалили вноса на тези енергийни ресурси до 10 процента.

Oще: бойко борисов  добив в черно море  добив на нефт и газ  енергетика  находище хан аспарух  теменужка петкова  тотал  черно море 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

4 theo | 20.04.201615:44

Графе, нито е тъп, нито е наивен. Нас прави на такива. Той просто е на върха на пирамидата от лапачи (и в двата смисъла на думата), които се точат на един тлъст пай от тия 5 - 6 милиарда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

3 граф Сен-Жермен | 20.04.201614:29

Ще остават едни 5-6 милиарда, колкото остават от добива на злато. Нали и то си е наше? Ако схемата с добива на нефт и газ от евентуалните находища в Черно море е същата, има да ги чакаме тези милиарди. Изобщо, Борисов или е наивен като четвъртокласник, или е тъп като Бойко. Той да си избере, какво е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

2 Оби Уан | 20.04.201611:49

Г-н Бойко Борисов след подписване на споразумението за „Южен поток”:

Пресконференция, ноември 2010 г. - „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.”
Интервю за “Файненшъл Таймс”, ноември 2010 г. - „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони”
................

Постоянно в бюджета "влизат" едни милиарди...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

1 Klient | 20.04.201610:44

"5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ", каза премиерът Бойко Борисов на церемонията..."
друго си е.. бюджета си е бюджет ... но да влезнат и тез допълнителни парички и да ги откраднат на 80%....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани