Парите за 3 дни болнични - само 50 на сто от заплатата | webcafe.bg
newscafe

Парите за 3 дни болнични - само 50 на сто от заплатата

Webcafe
19.10.2017, 07:53 (обновена 19.10.2017, 08:12)
болница, лондон

Снимка: © Getty Images

Парите, които работникът получава в първите три дни от болничните, вероятно ще бъдат съкратени от 2018 г. Ако досега работодателите бяха длъжни да покрият този срок с възнаграждение в размер на 70% от осигурителния доход, то от 1 януари сумата може да падне до 50 на сто от заплатата.

В останалите дни от болничните - както досега - НОИ ще бъде длъжен да плаща на работника в размер на 80% от осигурителния доход.

Това предвижда проект за промяна на бюджета за Държавното обществено осигуряване, цитиран от "Сега" и "Дарик".

В мотивите се посочва, че намалението на процента за работодателите се прави "с оглед облекчаването на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност".

Сред останалите предложения в проекта са увеличаване на парите за втората година от майчинството - от 340 лв. на месец до 380 лв.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента, пише "Сега".

Новият бюджет ще увеличи минималното обезщетение за безработица от 7.20 лв. на ден до 9 лв., като обаче ще се въведе и "таван" на максимално дневно обезщетение - до 74,29 лв. Целта на въвеждането на този лимит е да се ограничи изплащането на пари  на хора, които са останали без работа след натрупан трудов стаж в чужбина.

Промяната засяга малко над 2000 души, пише "Сега", като цитира данни от м. юни 2017. Средните им обезщетения за безработица при тях са по 1259 лв.

За да има право човек на обезщетение за безработица, вече ще трябва да докаже, че се е осигурявал в поне 12 от последните 18 месеца. Минималният срок в момента е само 9 месеца. Очаква се, че ефектът от тази промяна ще доведе до намаление на бюджетните разходи с 63 млн. лв.

Проектът за нов бюджет предстои да бъде обсъден в Министерски съвет с националните работодателски организации и със синдикатите, преди да мине за разглеждане в Народното събрание.

Oще: болнични  бюджет 2018  възнаграждение за болнични  доо  заплата  нои  пенсии  работодатели  синдикати 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2016, 09:31

1 sevtopol | 19.10.201713:45

Най-добре първите три дни болнични да не се плащат изобщо, защо да натоварваме излишно горките работодатели. Ако те случайно се запънат, че не е хубаво съвсем без хич, тогава може да се определи една сума, примерно, по 2 лв. на ден, колкото за едно кисело мляко и един хляб, зер болен човек колко да яде, то и апетит няма. НОИ да не подскача, че за него болничните остават много скъпи – след третия ден болният започва да се подобрява и апетитът му постепенно се увеличава.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани