1/3 от потребителските кредити - за ремонт на жилище | webcafe.bg
newscafe

1/3 от потребителските кредити - за ремонт на жилище

Webcafe.bg
09.09.2015, 12:25 (обновена 09.09.2015, 12:30)
Мариела Атанасова, райфайзенбанк, райфакзен

Потребителски кредити са се увеличили с 15% за периода януари-юли 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година

По данни на Райфайзенбанк (България) ЕАД 35% от кредитополучателите теглят потребителски кредит за ремонт на жилището, 21% за обзавеждане, 20% за покупка на автомобил и 15% за покупка на бяла и черна техника.

Средният размер на потребителския кредит е 8 100 лева, а средната месечна вноска - 200 лева. Най-често потребителите избират 5 години срок на изплащане.

"По-ниските лихви, забелязващото се оживление в икономиката, макар и не с темповете, с които ни се иска, доведоха до ръст в потребителското кредитиране, особено в сезона на ремонтите", коментира Мариела Атанасова, директор "Банкиране за граждани" на Райфайзенбанк.

"Както показват и данните на БНБ, новите потребителски кредити са се увеличили с 15% за периода януари-юли 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година," допълни тя.

Според анализа както при ипотечното кредитиране, така и припотребителското, се наблюдава тенденцията за ръст на дела на кредитите в лева, които вече достигат над 95% от всички нови сделки за потребителски нужди.

Данните на Райфайзенбанк показват още, че потребителски кредити се теглят предимно от мъже - 61%, при средна възраст на клиентите 39 години. 31% от кредитоискателите живеят в собствено жилище, като делът на семейните и несемейните е почти изравнен (44% - семейни спрямо 40% -несемейни).

Средностатистическият кредитополучател, според наблюденията на банката, живее в София или големите градове (54%), месечният му доход е около 900 лв., и е ползвал поне един кредитенпродукт (кредит, овърдрафт или кредитна карта) към момента на кандидатстване за потребителски кредит.

Oще: банка  жилище  клиенти  кредит  кредитополучател  мариела атанасова  потребители  потребителски кредит  райфайзен  райфайзенбанк  ремонт 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани