Георги Колев готов лично да реши делото за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Георги Колев готов лично да реши делото за КТБ

Webcafe.bg
12.03.2015, 11:38 (обновена 12.03.2015, 14:27)
георги колев

Снимка: © Getty Images

Председателят на ВАС не вижда забавяне на процеса

Критиките от страна на премиера Бойко Борисов в протакане на делото за отнетия лиценз на КТБ предизвикаха реакцията на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

"Разбирам, че делото за отнемането на лиценза на КТБ е много сериозен проблем на държавата, но в конкретния случай не мисля, че работата на ВАС е забавенa под какъвто и да е вариант", каза Колев пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Делото се намира на фаза обжалване между тричленен и петчленен състав, след като първата инстанция във ВАС реши казуса в полза на БНБ. Решението на Централната банка за отнемане на лиценза на КТБ е обжалвано от общо 40 страни.

Колев обяви, че все още няма насрочена дата за разглеждане на делото от петчленен състав, но предположи, че процесът ще влезе в съдебна зала към средата на април.

Председателят на ВАС изрази готовност лично да влезе в състава на втора инстанция и да участва в произнасянето на решението.

Съдебната процедура предизвика серия от критики от страна на премиера Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.

Още в края на миналата година Горанов попита магистратите "как спят спокойно", докато "из София обикалят едни хора и правят едни сделки", като имаше предвид цесиите и прихващанията в КТБ.

След затварянето на банката в средата на 2014 г. активите й са се стопили до около 1,8 млрд. лева. Само за последните три месеца активите на КТБ са намалели с близо 800 млн. лева по сделки за прихващания, одобрени от квесторите.

Докато трае процесът във ВАС за отнемането на лиценза на КТБ, не може да стартира паралелното дело за обявяването на банката в несъстоятелност, което се води в Софийския градски съд.

Едва след неговото решение ще може да започне процедурата по обезщетение на кредиторите на банката, сред които е държавният Фонд за гарантиране на влоговете.

В сряда Бойко Борисов поиска от Народното събрание да прокара извънредни промени в Закона за банковата несъстоятелност, за да позволи на ФГВБ да влезе като служебен синдик в КТБ и да спре "разграбването на активите".

Oще: бнб  бойко борисов  българска народна банка  вас  владислав горанов  георги колев  дело  корпоративна търговска банка  кризата в ктб  ктб  отнемане на лиценза на ктб  съд  фалит на ктб  цесии и прихващания 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани