Швейцария е най-конкурентоспособната страна в света | webcafe.bg
newscafe

Швейцария е най-конкурентоспособната страна в света

Webcafe.bg
30.09.2015, 07:40 (обновена 30.09.2015, 08:52)
Швейцария

Снимка: © Getty Images

В света се наблюдават потиснат икономически растеж и висока безработица

Швейцария е най-конкурентоспособната страна в света, следвана от Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. Това показва новият доклад за Глобалния индекс за конкурентоспособност, представен на годишния икономически форум.

Сред по-големите развиващи се пазари в класацията на по-предни позиции излизат Южна Африка (с ръст до 49-то място) и Китай (стабилно на 28-мо място). С няколко позиции изостава Индонезия (37-мо място) и Бразилия (75-то място).

Голямата изненада е ръстът в класацията на Индия, която се издига с 16 позиции до 55-то място от общо 140 икономики. Въпреки това Индия остава една от най-слабо свързаните държави в света - интересен факт за страна, която е възприемана като IT-сила. По-малко от 1 на всеки петима индийци има достъп до интернет редовно, а по-малко от двама на всеки пет притежават мобилен телефон.

България е на 54-та позиция в класацията, точно след Румъния.

В целия свят се наблюдават притеснителни сигнали за налагане на „нова нормалност" - потиснат икономически растеж и висока безработица, които застрашават устойчивостта и оставят света уязвим за нов продължителен спад в икономиката.

Oще: безработица  икономика  икономически растеж  индия  конкурентоспособност  конкуренция  световна икономика  свят  швейцария 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани