България очаква близо 211 млн. евро загуба на еврофондове | webcafe.bg
newscafe

България очаква рекордна загуба на еврофондове

Webcafe.bg
18.11.2014, 09:05 (обновена 18.12.2014, 12:19)
кози, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Висок е и рискът от загуба по Програмата за развитие на селските райони, при която стана традиция да има проблеми с усвояването на средствата - 73.6 милиона евро.

Близо 211 милиона евро под формата на европейски средства може да загуби България за 2014 година - безпрецедентно ниво на неусвоени средства от началото на програмния период, съобщава в. "Сега". Вместо да влязат в икономиката, тези средства ще бъдат изпуснати заради парализираната покрай политическите трусове администрация и бавното изпълнение на програмите. Изданието сравнява загубата с бюджета на Министерство на културата за 2014 година, който е 3.5 пъти по-малък.

Това показва публикувана вчера официална справка на сайта eufunds.bg за нивото на изпълнение на европейските програми. Рискът от загуба на средства е калкулиран на база налични данни към 17 октомври, като картината от тогава може леко да се е променила.

От 17 октомври до края на годината България трябва да потвърди и изпрати в Брюксел извършени разходи в общ размер на 1.021 милиарда евро, за да не загуби средства по оперативните програми и програмите за развитие на селските райони и рибарството. Този лимит е част от правилото за усвояване на средствата в период до 2 години след годината, за която са предвидени. Докато по едни програми темпото е добро и се очаква преизпълнение спрямо лимита, при други усвояването изостава.

Най-голям е рискът от загуба на средства по програма "Околна среда", като тук сумата, която няма да може да бъде усвоена, в момента се изчислява на 81.9 милиона евро. Висок е и рискът от загуба по Програмата за развитие на селските райони, при която стана традиция да има проблеми с усвояването на средствата - 73.6 милиона евро.

Освен тези пари в земеделието виси нерешен и много по-ключов въпрос - изборът на сертифициращ орган, който е блокиран от обжалвания и от който зависи потвърждаването по надлежен ред на вече извършени плащания в размер на 1.6 млрд. лв. Рискът по частично замразената програма "Регионално развитие" към момента се оценява на 38.1 млн. евро.

За сравнение, през 2013 г. загубата бе ограничена до 63.5 млн. евро. Общо от началото на програмния период България е загубила 158 милиона евро заради бавно усвояване.

Oще: бюджет  европейска комисия  европейски средства  еврофондове  ек  ес  загуби  земеделие  околна среда  програмен период  финансиране 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

1 Папърдак | 18.11.201411:35

Де го са Бойчев, да ни обясни как тези пари са нищо.....И колко богати са хората от Бургаския свободен Университет.....барбар с управляващата клика на Доган и Станишев, дето загубиха тези пари за България . Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани