Вече можете да теглите пари от банкомат безконтактно | webcafe.bg
newscafe

Вече можете да теглите пари от банкомат безконтактно

Webcafe
02.03.2017, 14:59 (обновена 02.03.2017, 15:13)
Банкомат

Снимка: © Mastercard

Mastercard и СИБАНК представиха първия в България банкомат с безконтактна технология за операции с платежни карти и устройства.

От новия метод за теглене на пари и безкасови разплащания засега могат да се възползват само притежателите на безконтактни карти Mastercard, без значение от банката-издател на пластиката.

„Безконтактната технология на Mastercard е изключително добро решение за традиционно доминирани от кеша сфери, където бързината на операцията е от основно значение. Но тя също така е подходяща и за индустрии, където наред със скоростта, водещо е и удобството за разплащане, като например големи търговски вериги, бензиностанции, аптеки, таксиметрови компании и други", заяви Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите.

Безконтактните плащания стават все по-популярни в България. През 2016 година 32% от хората са ползвали безконтактни плащания, спрямо 14% през 2015 година.

Към 2016 г. ръстът в използването на безконтактна технология спрямо предходната година е 83%, с 6 милиона търговски точки в над 80 държави, които позволяват безконтактни плащания. Самата трансакция на банкомат отнема секунди, нужно е единствено докосване на картата до четеца, вграден в устройството и обозначен със символ за безконтактна опция, както и потвърждение на операцията с въвеждане на ПИН код, независимо от размера на изтеглената сума. Услугата използва последно поколение защита, с каквато разполагат конвенционалните карти Mastercard, но същевременно елиминира възможността за копиране на данни от магнитната лента посредством „скиминг" устройства.

Новите банкомати на СИБАНК могат да бъдат намерени в офисите на банката в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Русе и Самоков. Предвижда се броят на устройствата да се увеличи до 45 в края на 2017 година. Всеки един от банкоматите ще бъде обозначен със специален символ и ще съдържа инструкции за използване на иновативната технология.

Oще: mastercard  банки  банкиране  безконтактни банкомати  безконтактно пазаруване  пазаруване  пин код  сибанк  теглене на пари 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани