Оградата срещу бежанците се разпада | webcafe.bg
newscafe

Оградата срещу бежанците се разпада

Webcafe.bg
23.05.2015, 15:09 (обновена 23.05.2015, 16:00)
Оградата с Турция се разпада

Снимка: © http://svilengrad24.com/

Нужно е спешно укрепване с колове

30-километровата ограда от тел, която правителството на Пламен Орешарски построи по границата с Турция, за да спира бежанци, се руши, предаде местният информационен сайт slivengrad24.com. Проблемът е в носещите стоманени колове, които са неправилно поставени и има опасност да паднат, а заедно с тях и телената мрежа.

В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно. Правителството на Бойко Борисов се зае да стори по-мащабна ограда, този път от 82 километра, за да покрие цялата границата с Турция, а след това армията се съгласи да подпомогне охраната, изложена на по-голям бежански натиск със затопляне на времето.

И в двата случая Европейската комисия възрази срещу крутите мерки, но властите отчитат намаляване в пъти на бежанския поток. Наскоро се оказа, че оградата, въпреки респектираща й външност, се минава само за няколко минути след употребата на режещ инструмент.

Други незаконно преминаващите границата хора са я покривали с килимчета, за да прескачат бодливата тел, а трети копаели дупка под съоръжението.

Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е четири пъти по-скъпа спрямо досега изградената. Тя обаче по нищо няма да прилича на временно съоръжение и няма да може да се преодолява толкова лесно, колкото сегашната ограда, която вече се руши, пише сайтът.

Цената ще е около 90 млн., като ще се строи без търг. Съоръжението ще се опита да коригира установените пропуски и слабости на сегашната ограда, чиято цена няколко пъти се променяше и се наложи ревизия, приключила с дисциплинарни наказания.

Oще: бежанци  бойко борисов  граница с турция  нелегални имигранти  ограда  пламен орешарски  права  телена мрежа  турция 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани