Учениците познават по-добре заложните къщи, отколкото банките | webcafe.bg
newscafe

Учениците познават по-добре заложните къщи, отколкото банките

Webcafe
05.07.2016, 14:28 (обновена 05.07.2016, 15:22)
изпит

Учениците излизат от гимназия финансово неграмотни

Само 1 на всеки 14 ученици определя себе си като много добре подготвен що се отнася до личните му финанси. Това показва представително проучване на Алфа Рисърч с подкрепата на Visa, проведено сред български ученици от 9 до 12 клас.

Петдесет и пет процента от юношите се определят като недостатъчно финансово грамотни.

Въпреки че резултатите показват нарастване от 36% в IX клас до 52% в XII клас в самооценката за личната финансова подготовка, значителна част от учениците в последния клас на средното образование все още нямат самочувствие, че са финансово грамотни. Като най-финансово грамотни се оценяват учениците от профилираните математически и стопански гимназии (62%), докато 2/3 от юношите в другите училища - езиковите и особено професионалните гимназии, се чувстват слабо подготвени.

Самооценката на учениците се потвърждава от слабите им познания за различни термини и практически въпроси от финансовия сектор. От общо 20 понятия във финансите младежите познават едва половината от тях, а едва 3 на 100 смятат, че са добре запознати с всички.

Най-познати на учениците са често споменаваните в медийни и рекламни кампании понятия като дебитни карти (41%), кредитни карти (40%), застраховки (36%) и кредити (35%). По-специфични понятия като инфлация, просрочие, първоначален капитал и други остават извън познанията на гимназистите.

Те познават слабо и функциите на държавните регулаторни органи във финансовия сектор. Повечето младежи знаят за съществуването на Българската народна банка (59%), Националната агенция по приходите (42%) и Комисията за защита на конкуренцията (38%). Други държавни институции в сектора остават по-слабо познати или напълно непознати.

Парадоксално учениците познават най-добре заложните къщи (58%). Едва след тях идват, застрахователните компании (55%) и банките (52%), небанковите финансови институции (39%) и лизинговите компании (36%).

Учениците също така не са запознати до голяма степен с ключови регулаторни функции на държавата. 74 на 100 от тях не знаят каква сума се гарантира от държавата в случай на фалит на банка, 79% не знаят, че държавата не гарантира инвестициите в акции в случай на обезценяването им, а други 51% не са осведомени, че БНБ обявява валутните курсове и цената на златото.

Най-рискова група представляват учениците от 9-10 клас в по-малките градове и професионалните гимназиии, тъй като скоро ще навлязат в пазара на финансовите услуги, но с много слаби познания.

В контекста на слабата теоретична и практическа финансова подготовка оптимизъм поражда фактът, че мнозинството ученици (84%) биха искали да се обучават във финансова грамотност. Най-голям интерес те проявяват към темите и услугите, които са валидни за всекидневието и бъдещото потребление на финансови ресурси.

Oще: visa  алфа рисърч  банка  банки  банкови услуги  гимназия  ученици  училище  финанси  финансова грамотност  финансово грамотни 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани