Средният ипотечен кредит - около 78 000 лева | webcafe.bg
newscafe

Средният ипотечен кредит - около 78 000 лева

Webcafe.bg
06.08.2015, 13:23 (обновена 06.08.2015, 15:34)
София

Снимка: © Getty Images

Анализ на Райфайзен показва, че хората предпочитат кредит в лева

Средната сума, която хората теглят като ипотечен кредит, е около 78 000 лв. Това показват данните на Райфайзенбанк (България) ЕАД на база анализ на сделките сред клиентите й.

Според данните на банката средният срок за погасяване на ипотечен кредит е 18 години, а около 570 лв. е размерът на средната месечна вноска по ипотечен кредит, която изплащат кредитополучателите.

Основният процент от сделките са за покупка на жилище. По-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж. Наблюденията на Райфайзенбанк показват, че в момента пазарът на жилищно кредитиране се диктува от индивидуални оферти към клиентите.

Лихвите по кредитите продължават да намаляват. В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитен пазар, хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата, посочват от банката.

Друга тенденция, която се наблюдава, е ръст на дела на жилищните кредити в лева, които вече достигат 90% от всички нови сделки.

Съгласно данни на БНБ от началото на годината средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал с около 0.7 пр.п. - от 6.5% през януари 2015 г. до 5.8% към юни 2015 г.

От края на май 2015 г. Райфайзенбанк предлага на своите клиенти промоционални условия по жилищните си кредити, която е в размер на 20% отстъпка от лихвата за първата година от срока на кредита. В допълнение банката дава възможност за избор между жилищни кредити с плаващ и фиксиран лихвен процент както в лева, така и в евро.

Според данните на банката над 90% от кредитополучателите ползват и други банкови продукти, които им дават допълнителни преференции не само по отношение на кредита, но и като цялостно банково обслужване.

Oще: банка  банки  банкиране  банково дело  жилищен кредит  ипотечен кредит  кредит  райфайзен 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани