ФГВБ предложи двама синдици за КТБ | webcafe.bg
newscafe

ФГВБ предложи двама синдици за КТБ

Webcafe.bg
25.03.2015, 13:27 (обновена 25.03.2015, 13:32)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Лазар Илиев и Росен Ангелчев са избрани от Фонда

Фондът за гарантиране на влоговете в банките поиска от съда да разреши назначаването на двама временни синдици в Корпоративна търговска банка до решаването на спора за лиценза й.

Предложените от ФГВБ експерти са Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които са двама от 26-мата синдици по списъка на БНБ.

Фондът, който е най-големият кредитор на затворената КТБ, получи възможност да поиска да вкара синдици в банката благодарение на промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха приети по спешност миналата седмица и влязоха в сила във вторник, 24 март.

Промените позволяват управлението на активите на банката да се отнеме от квесторите на БНБ. Законът дава право на временните синдици да оспорват пред съда всички сделки за разпореждане с активи на КТБ със задна дата.

Двамата експерти, предложени за временни синдици на КТБ, са юристи с дългогодишен опит, съобщават от ФГВБ.

Лазар Илиев е главен секретар на Сметната палата, а между 2011 и 2014 г. е бил директор "Административна дейност" на одитната институция. До 2010 г. е бил изпълнителен директор на Централна кооперативна банка.

В периода от 1993 до 2002 г. г-н Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна" в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно" на Българската народна банка.

Росен Ангелчев работи отскоро като държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката. Професионалният му опит е свързан с МИЕ през последните 10 години. Преди това е работил като главен юрисконсулт и ръководител на "Задгранични представителства" на Авиокомпания "Балкан" (2002-2004).

Росен Ангелчев е бил главен юрисконсулт на Първа частна банка от 1992-1997 г. и на Частна земеделска и инвестиционна банка след обявяването й в несъстоятелност през 1997 г.

През 2012 г. при проверка на служителите в МИЕ Комисията по досиетата обявява съпричасността на Ангелчев като доверено лице и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Oще: бнб  временен синдик  кризата в ктб  ктб  лазар илиев  росен ангелчев  сгс  синдик  сметна палата  софийски градски съд  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете в банките 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани