Горанов склони за разсекретяване на доклада за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Горанов склони за разсекретяване на доклада за КТБ

Webcafe.bg
15.02.2016, 12:29 (обновена 15.02.2016, 12:45)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Досега Министерството на финансите подхождаше с резерви към разсекретяването на доклада с аргумента, че осветяването на ключови имена и данни може да попречи на събирането на дълговете на държавата в КТБ

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал от британската AlixPartners да даде съгласие за разсекретяване на доклада за източването на КТБ.

Документът беше изготвен още през септември 2015 г., но въпреки настояването на група депутати, той не беше предоставен на Народното събрание заради клаузите за конфиденциалност, подписани от синдиците на КТБ.

Министерството на финансите също подхождаше с резерви към разсекретяването на доклада с аргумента, че осветяването на ключови имена и данни може да попречи на събирането на дълговете на държавата в КТБ.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (РБ), Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ) заведоха дело срещу отказа на МФ да разкрие информация за всички лица, заемащи публични длъжности, които са споменати в доклада на AlixPartners.

"Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката", пише в съобщението на Владислав Горанов.

Обратът в позицията на МФ идва седмица след като синдиците на банката оповестиха последната група списъци на физически и юридически лица със свалена банкова тайна, от които излязоха стотици имена на магистрати, депутати, министри, и други лица на висши държавни длъжности с шест- и седемцифрени влогове в банката на Цветан Василев.

Британската разследваща фирма беше наета през юни 2015 г., за да проследи източените активи на фалиралата банка и да препоръча варианти за събирането им на българската държава.

 

Oще: alixpartners  alix partners  валери симеонов  владислав горанов  източването на ктб  корпоративна търговска банка  ктб  мартин димитров  методи андреев  министерство на финансите  министър на финансите  мф  петър славов  разследването за ктб  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани