Данък "Уикенд" влиза в сила "по втория начин" | webcafe.bg
newscafe

Данък "Уикенд" влиза в сила "по втория начин"

Webcafe.bg
17.12.2015, 08:02 (обновена 18.12.2015, 10:24)
Владислав Горанов

Снимка: © Webcafe.bg

След като не беше пуснат през Народното събрание - данък "Уикенд" ще мине през задния вход

Министърът на финансите Владислав Горанов съвсем не се е отказал от налагането на най-спорното си данъчно облагане - т.нар. данък "уикенд".

Това съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

Предложението му не мина в пълния си вид през одобрение на Народното събрание, но окончателният вариант на приетия Закон за ДДС е отворил широка врата за прилагането му "по втория начин" - чрез правилник на МФ.

Така всички фирми ще бъдат длъжни да връщат част от ДДС за служебните си стоки и услуги, в случай че собствениците или работниците ги ползват и за лични нужди.

Още по-скандалното е, че за разлика от първоначалния вариант на МФ, който предвиждаше данъкът да се налага само при вещи с цена над 700 лв. (стойност, която беше увеличена от Владислав Горанов до 2000-5000 лева под натиск от депутатите от собствената му партия ГЕРБ), сега таван за данък "уикенд" няма".

Проектът за Правилник за прилагане на закона за ДДС е публикуван за обществено обсъждане на 15 декември, като срокът за забележки приключва на 29 декември - два дни преди Нова Година.

Така обсъждането на най-спорната данъчна инициатива на ГЕРБ ще бъде "претупано" между Коледните и Новогодишните празници.

В него става ясно, че от февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС, пише в. "Сега".

В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим ДДС се въвеждат специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи. Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри.

Катя Крънчева, заместник-председател на УС на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, коментира пред изданието, че Законът за ДДС и правилникът за прилагането му гарантират, че данък "Уикенд" ще се начислява за абсолютно всички фирмени покупки, независимо от вида и стойността им.

"От закона отсъства единствено задължението за подаване на нарочни декларации, а възможността за субективност при определяне на дела за лично ползване остава", казва още тя.

Oще: владислав горанов  герб  данък добавена стойност  данък смартфон  данък уикенд  ддс  закон за ддс  лично ползване  министерство на финансите  мф  народно събрание  правилник за прилагане на закона за ддс  скандал  служебни вещи 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.12.2015, 19:19

4 Сечко Бечко.542934282537283 | 23.12.201519:24

Хахах и по третия начин пак ще оберете народа, Акоооо обаче на народа му писне Много щастлив
-------------------------------------------------------------------------- обикновен човек
минимална заплата 420 лв сметка за ток 100 лв сметка за вода 50 лв + данаци
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

депутат--------------------------------------------------------------------------------------------------------

минимална заплата 2 000 лв сметка ток и вода общо 100 лв данаци не плащат нали са важни клечки а че ги избираме им пълним джобовете


НАРОДА ДА СИ МЪЛЧИ И ДА РАБОТИ КАТО РОБ И ДА ПЛАЩА КЪТ ГРЕШНИК
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2015, 18:36

3 Николай Маринов | 18.12.201518:40

Горанов е най-слабият финансов министър от времето на кан Аспарух до днес! Дянков бе Гъливер край него!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 17.12.201522:28

Ех този Горанов, направо зъл гений Усмивка! Сам, през някой "уикенд" го е измислил този данък ... Какво му е спорното, няма развита държава в която облагането да не става по идентичен начин, на какви се правите в момента, къде е драмата ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 17.12.201521:05

Да "праснеш" такова заглавие, било то преписано от Сега, означава 2 неща: първото е, че си зле информиран, не следиш развитието на темата, не познаваш европейските директиви и търсиш евтини бонуси; второто - че си обсебен от Радан Кънев. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани