БСП получи "стимулиращо не" от ЕЦБ | webcafe.bg
newscafe

БСП получи "стимулиращо не" от ЕЦБ

Webcafe.bg
10.12.2014, 16:33 (обновена 10.12.2014, 17:02)
миков

Снимка: © webcafe.bg

Председателят на БСП Михаил Миков беше един от съвносителите на законопроекта, който ЕЦБ разгроми.

Законопроектът на БСП за промяна на правилата за гарантиране на влоговете при фалит на банки беше подложен на силна критика от страна на Европейската централна банка.

"Законопроектът накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост", пише в становището на ЕЦБ, подписано от директора й Марио Драги.

Искането за оценка беше направено от БНБ заради предложението на финансовия екип на левицата да се въведе задължение Централната банка да финансира с пряк кредит Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) при недостиг на средства в него.

На поправка

ЕЦБ напомня, че според Договора за функциониране на ЕС се забранява на централните банки да предоставят кредитни улеснения в полза на публичния сектор, включително да финансират задължения на държавата към трети лица.

Единствените съвместими форми на финансиране в тази връзка са кредит в рамките на деня или краткосрочно ликвидно финансиране в съответствие със строгите условия на ЕЦБ при овладяване на спешни ситуации или когато системната стабилност е подложена на риск - като решенията се вземат по усмотрение на Централната банка, подчертават от ръководството на ЕЦБ.

Директното задължение на БНБ да предоставя кредит във всеки случай и в пълна форма за покриване на допълнителния недостиг във Фонда за гарантиране на влоговете не е съвместимо със забраната за парично финансиране, заявяват от ЕЦБ.

"Отпускането на подобен кредит може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност", пише в позицията на ЕЦБ.

Една добра идея, но с лошо изпълнение

Европейската централна банка подкрепя предложението на БСП за увеличение на годишните премийни вноски от страна на банките във ФГВБ, но прави уточнението, че мерките трябва да бъдат внимателно преценени, за да не навредят на стабилността на банковия сектор, по специално в хипотеза на икономически спад.

Oще: банки  бнб  бсп  влогове  вноска  гарантиране  депозити  ес  ецб  законопроект  кредит  марио драги  централна банка 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани