ЕК изненада София с намек за "оферта" за еврозоната | webcafe.bg
newscafe

ЕК изненада София с намек за "оферта" за еврозоната

Webcafe
25.05.2017, 08:41 (обновена 25.05.2017, 08:58)
Евро

България може се възползва от готвеното предложение към страните, нечленуващи в еврозоната, което беше анонсирано от страна на комисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси.

Това коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България в бТВ.

Преди дни Московиси обяви, че ЕК иска да направи приемането на еврото "по-привелекателно" за страните извън валутния съюз, затова Брюксел говтви "неустоимо предложение, на което не може да се откаже".

"Предложението ще бъде към всички "не-членки" на еврозоната, а не конкретно към България. Какво точно има в това предложение, абсолютно никой не знае в България. Информацията е изненадваща, но обяснението, което получаваме, е, че вероятно е свързано с преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, с консолидацията на страните от ЕС", каза Андронов.

Той посочи, че вероятно предложението ще бъд насочено към "по-влиятелните членове на ЕС, които са извън еврозоната, но ние бихме могли да използваме тази ситуация в свой интерес".

Еврозоната обединява 19 държави-членки на ЕС, като извън съюза са Великобритания, Швеция, Полша, Чехия, Унгария, Хърватска, Румъния и България. Дания участва в механизма за регулиране на валутните курсове, т.нар. ERM II.

"Невлизането в еврозоната е политическо решение - влизането също. Ако веднъж се реши да се влиза и да се направи приемане на повече страни еднократно, това със сигурност ще позволи да се изпълнят по-бързо и критериите", каза банкерът.

Финансовият министър Владислав Горанов отказа да коментира по същество "интересния анонс от страна на комисаря Московиси", но посочи, че го очаква с интерес. Горанов посочи, че членството в еврозоната "остава приоритет на България", цитиран от 24 часа.

Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че това е единственият изход от паричния режим на валутния борд.

Oще: асоциация на банките в българия  еврозона  петър андронов 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани