Окончателно: Минималната пенсия се повишава до 200 лв. | webcafe.bg
newscafe

Окончателно: Минималната пенсия се повишава до 200 лв.

Webcafe
28.06.2017, 13:20 (обновена 28.06.2017, 13:26)
финанси

Снимка: © Getty Images

Така се изравняват пенсиите на хора с различен осигурителен стаж

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване.

С 202 гласа "за" депутатите прие единодушно гласуваха в полза на увеличението. Повишаването на минималната пенсия от 161.38 лв., каквато е в момента, на 180 лв. представлява увеличение с 11.5%, а вдигането от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври - с 11.1%.

Със същите проценти се повишават минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, тъй като те се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Парламентът отхвърли предложението на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който предложи размерът на минималната пенсия да бъде увеличен на 500 лева от 1 юли тази година. Беше отхвърлена и идеята на БСП минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли.

От ДПС поставиха под въпрос защо се изравняват пенсиите на хора с различен осигурителен стаж. Според тях солидарността към най-бедните трябва да се проявява през пенсионната система, а не през системата на социалното подпомагане.

„Сигурни ли сте, че тези лица, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на свързаните с тях други размери, примерно на инвалидните и наследствените пенсии, имат доходи само от пенсии? Тогава смятате ли, че това предложение е справедливо?", попита Хасан Адемов.

Oще: гласуване  депутати  минимална пенсия  осигурителен стаж  предложения  увеличение 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани