Fibank участва в среща на Международната финансова корпорация | webcafe.bg
newscafe

Fibank участва в среща на Международната финансова корпорация

Webcafe.bg
24.06.2015, 13:54 (обновена 24.06.2015, 14:06)
Fibank

Целта на дискусията бе да се даде пример за успешното сътрудничество на Международната финансова корпорация с Първа инвестиционна банка като инвестиционен клиент, получаващ препоръки в областта на корпоративното управление.

Заместник-председателят на Надзорния съвет на Fibank Мая Георгиева представи банката в годишната среща на отделите за корпоративно управление на Международната финансова корпорация (IFC), която се проведе във Вашингтон миналата седмица. В срещата взеха участие представители на Международната финансова корпорация от над 50 страни по целия свят.

В събитието участваха още Гарт Бедфорд (чрез видеовръзка) - представител на Групата за финансови институции, ръководещ работата с Fibank откъм управление на риска); Кирил Нейков от групата за корпоративно управление на IFC, ръководил съвместната работа с Fibank от 2012 г. и 2014 г.; Морган Ланди, Дарин Харцлър: мениджър на Групата по корпоративно управление на IFC; представители на

Целта на дискусията бе да се даде пример за успешното сътрудничество на Международната финансова корпорация с Първа инвестиционна банка като инвестиционен клиент, получаващ препоръки в областта на корпоративното управление. Моделът включва както оценка, така и дейност по прилагането на последните тенденции в областта на доброто корпоративно управление.

Сътрудничеството на Fibank (Първа инвестиционна банка) с IFC в областта на корпоративното управление започва през 2010 г. Тогава банката възлага на Международната финансова корпорация да направи независима оценка на корпоративното управление и управлението на риска на банката. След отправените препоръки на IFC Fibank извършва значими промени в своята организационна структура и практиките по управление на риска.

През април 2014 г. Първа инвестиционна банка изисква повторна оценка на направените вече промени за усъвършенстване на корпоративното управление. Оценката е завършена в края на май и със съдействието на IFC е разработен конкретен план с ясно дефинирани цели и срокове. Понастоящем Fibank приема нови вътрешни документи, целящи по-нататъшното развитие на системите за корпоративно управление и управление на риска.

Според Мая Георгиева направените вследствие на сътрудничеството с Международната финансова корпорация преобразувания ще доведат и до качествени промени в корпоративното управление и управлението на риска на банката като организационни и структурни промени, както и избор на нов независим член на Надзорния съвет, съгласно критерии, надхвърлящи националните изисквания за независимост.

В резултат на тези мерки бе направен и изборът на нов независим член на Надзорния съвет на банката в лицето на г-н Юрки Коскело по-рано този месец. Коскело има зад гърба си повече от 20 години опит именно в IFC.

Международната финансова корпорация (IFC) е част от Световната банка и е нейното инвестиционно звено, което е инвестирало над 1.1 млрд. лв. в България през последните 14 години.

Oще: fibank  мая георгиева  първа инвестиционна банка  фибанк 


Още от Плюс минус

Най-коментирани