„Въртележката" Брекзит и финансовите пазари | webcafe.bg
newscafe

„Въртележката" Брекзит и финансовите пазари

Webcafe
08.07.2016, 15:41 (обновена 08.07.2016, 16:54)
Брекзит

Снимка: © Getty Images

Как ще се отрази Брекзит върху финансите на Европа

Резултатът от референдума за излизане на Великобритания от ЕС изненада не само медиите и букмейкърите, но и компаниите, и капиталовите пазари. Брекзит разклати цените на валутите, пазарите на акции и рисковите премии на облигациите. Брекзит ще засегне, разбира се, най-вече Великобритания. Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство за следващите две години ще намалее от 1.7% на 1% за 2017 и 0.9% за 2018 г. За Еврозоната обаче прогнозата се намалява само с 0.2 процентни пункта - 1.5% за 2017 и 1.7% за 2018 г. Членките на ЕС в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също ще усетят ефектите, но те ще бъдат по-скоро политически, отколкото икономически,сочи анализ на Райфайзен Рисърч.

"Тъй като все още е много трудно да се предвидят последствията и пътната карта за излизането на Великобритания от ЕС, нежеланието да се поемат рискове ще преобладава на финансовите пазари. Това означава, че лихвените проценти и доходността по държавните ценни книжа ще останат на исторически ниските си нива за по-дълъг период", посочват анализаторите.

Вероятно Великобритания вече няма да е нетен донор за бюджета на ЕС или ще има по-малък принос като член на Европейското икономическо пространство от 2019 г. В средносрочна перспектива това ще окаже негативно влияние върху Полша, Унгария и Чехия, които са най-големите реципиенти на трансферни плащания. Можем да станем свидетели и на спад на инвестиционната активност поради несигурната ситуация.

Възможно е Брекзит да повлияе върху санкциите срещу Русия

Процесът на Брекзит може да повлияе също и върху позицията на ЕС спрямо Русия. В средносрочен план, без Великобритания изглежда много по-вероятно санкциите да бъдат смекчени по-лесно. Страните от ЕС са склонни да се отърват от темата за санкциите, предвид тежките и сложни преговори за Брекзит в предстоящите години.

От началото на годината Русия и Украйна дават признаци за излизане от рецесията като през втората половина на 2016 г. се очаква тенденция на възстановяване. Повишаващите се цени на стоките и услугите, и нетният експорт допринасят за това положително развитие.

Брекзит: влиянието върху валутите

Вследствие на Брекзит, в средносрочен план британската лира се очаква да се обезцени на малко над 0.90 спрямо еврото. От друга страна швейцарският франк и японската йена ще поскъпнат спрямо еврото поради функцията им на сигурни валути. Стабилните лихвени нива в САЩ и още по-негативната доходност в Германия ще доведат до слаби колебания на валутната двойка EUR/USD между 1.10 (през септември) и 1.05 (през декември).

Полската злота и унгарският форинт са най-волатилните валути в ЦИЕ след Brexit, защото се възприемат като валутите, които са „политически най-засегнати" в региона.

Изглежда, че руската рубла е изчерпала своя потенциал с новото поскъпване на щатския долар и до края на годината се очаква да се консолидира.

Oще: brexit  брекзит  великобритания  европа  европейски съюз  ес  източна европа  райфайзен  русия  украйна  финанси  финансови пазари  централна европа 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани