Данък "Смартфон" остава, но с по-висок праг | webcafe.bg
newscafe

Данък "Смартфон" остава, но с по-висок праг

Webcafe.bg
30.09.2015, 16:03 (обновена 30.09.2015, 17:20)
Владислав Горанов

Снимка: © Webcafe.bg

Горанов призна, че прагът от 700 лева е нереалистично малък, но оправда поставянето му в законопроекта с това, че това число е прието за минимална стойност на дълготраен актив в счетоводното законодателство

Спорната законова промяна, засягаща приспадането на ДДС за служебните стоки и услуги, все пак ще остане в пакета с данъчни промени на Министерството на финансите.

Минималният праг от 700 лева, над който бизнесът трябваше да декларира всяка покупка за служебно ползване, обаче ще се вдигне поне 50-кратно.

В момента се обсъжда дали нивото му да бъде над 35 000 или над 50 000 лева.

Ревизията на първоначалните планове на Владислав Горанов се наложи, след като парламентарната група на ГЕРБ бламира в аванс увеличаването на данъчното бреме през 2016 г.

По същия начин отпадна изцяло и идеята за въвеждане на допълнителен данък общ доход от 2%, постъпленията от които да отиват за бюджетите на общините.

Горанов призна, че прагът от 700 лева е нереалистично малък, но оправда поставянето му в законопроекта с това, че това число е прието за минимална стойност на дълготраен актив в счетоводното законодателство.

Идеята на законопроекта е да се спрат злоупотребите с данъчен кредит при покупка на лични вещи, техника и автомобили, декларирани като фирмени разходи.

Ако законът бъде приет в предложения от МФ вид, всяка фирма ще бъде принудена да декларира начина на ползване на стоките на стойност над определения праг, за които им е приспаднато ДДС.

В случай че те се ползват едновременно за целите на бизнеса, но и за лични нужди, данъчната основа на използваните стоки или услуги ще се разпределя пропорционално на степента на използването им за цели, различни от икономическата дейност.

Oще: бюджет 2016  владислав горанов  данък добавена стойност  данък смартфон  данъци  данъчен кредит  ддс  министерство на финансите  служебен автомобил  стоки за лична употреба  стоки за служебно ползване  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани