Готви се смяна на един от синдиците в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Готви се смяна на един от синдиците в КТБ

Webcafe.bg, по Нова ТВ
21.08.2015, 11:15 (обновена 21.08.2015, 11:25)
Опашка пред клон на КТБ

Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха предложени за временни синдици на КТБ от ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките през март 2015

Премиерът Бойко Борисов анонсира изненадваща смяна в екипа синдици на Корпоративна търговска банка.

Без да посочи кой от двамата - Росен Ангелчев или Лазар Илиев ще бъде отстранен от поста си - Борисов намекна, че са налице данни за нарушения при изпълнение на служебните им задължения във фалиралия трезор на Цветан Василев.

"Единият синдик ще го сменят, доколкото знам. Нека да не му давам квалификации, има кой да му ги даде", беше лаконичният отговор на Борисов на въпроса какви са причините за смяната в интервю за Нова ТВ.

Новината за рокадата идва само три дни, след като екипът на синдиците изготви списъка на кредиторите на КТБ, чиито депозити бяха признати за легитимни вземания.

Оказа се, че от списъка липсват имената на десетки едри вложители в КТБ, които заплашиха да съдят държавата.

Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха предложени за временни синдици на КТБ от ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките през март 2015 г. Двамата бяха представени като експерти с дългогодишен опит. През април бяха назначени за постоянни синдици на КТБ.

Фондът, който е най-големият кредитор на затворената КТБ, получи възможност да поиска да вкара синдици в банката благодарение на спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Лазар Илиев е главен секретар на Сметната палата, а между 2011 и 2014 г. е бил директор "Административна дейност" на одитната институция. До 2010 г. е бил изпълнителен директор на Централна кооперативна банка.

В периода от 1993 до 2002 г. г-н Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна" в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно" на Българската народна банка.

Росен Ангелчев работи отскоро като държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката. Професионалният му опит е свързан с МИЕ през последните 10 години. Преди това е работил като главен юрисконсулт и ръководител на "Задгранични представителства" на Авиокомпания "Балкан" (2002-2004).

Росен Ангелчев е бил главен юрисконсулт на Първа частна банка от 1992-1997 г. и на Частна земеделска и инвестиционна банка след обявяването й в несъстоятелност през 1997 г.

През 2012 г. при проверка на служителите в МИЕ Комисията по досиетата обявява съпричастността на Ангелчев като доверено лице и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Oще: бойко борисов  корпоративна търговска банка  ктб  лазар илиев  росен ангелчев  синдиците на ктб  списък на кредиторите на ктб  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете в банките  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани