Кандидат-шеф на БНБ – до следваща седмица | webcafe.bg
newscafe

Кандидат-шеф на БНБ – до следваща седмица

Webcafe.bg, по Фокус, БГНЕС
27.03.2015, 10:59 (обновена 27.03.2015, 13:23)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Не е изключено кандидатът за БНБ да дойде от Международния валутен фонд

Водят се преговори кой да е новият управител на БНБ, но със сигурност няма да бъде депутат. Финансовият министър Владислав Горанов хвърли светлина върху спекулациите за наследник на Иван Искров, чийто мандат изтича на 10 октомври.

Макар да обеща, че ще се оттегли, когато има стабилно правителство, Искров така и не го стори, а управляващите спорадично го призовават да се оттегли, тъй като по закон няма друга възможност да бъде сменен предсрочно. ГЕРБ дори обмисляше спешни законови поправки, които обаче нямаше да се харесат на ЕК, защото биха позволили политическо вмешателство в работата на Централната банка.

„Достатъчно сериозна е темата, за да отделим достатъчно време да проучим достатъчно хората, а държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които да заемат тази длъжност", изтъкна Горанов.

Разговори се водят с няколко души, предстоят и консултации с коалиционните партньори. Преговори се водят с двама български финансисти, които работят за Международния валутен фонд - Димитър Радев и Николай Георгиев.

Според Горанов и двамата са добър вариант, и двамата са били зам.-финансови министри.

"За правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии - в държавния трезор да работят професионалисти, които да не допускат повече "такива неблагоприятни стечения в банковата система", каза още Горанов.

Димитър Радев е заместник-министър на финансите в периода 1992-2001 година, когато отговаря за управлението на държавния бюджет и държавните разходи. Бил е директор на "Финанси на областите и общините" и главен директор на Управление "Бюджет" в Министерство на финансите. Член на Административния съвет на БРСЕ (1995-2002), а от 1998 г. - негов заместник-председател.

Николай Георгиев е роден през 1965 г. в Бургас. Завършил е "Макроикономическо планиране" във ВИИ в София, има магистърска степен по икономика от университета в Делауеър и докторска степен от университета в Мериленд. Работил е в изследователския отдел на Световната банкаи е представлявал България в централата на МВФ. Той беше заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов.

По-рано днес назначените от съда двама синдици на Фонда за гарантиране на влоговете влязоха в КТБ заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Лазар Илиев и Росен Ангелчев влизат в банката на Цветан Василев, чийто активи според управляващите се разграбват, откакто БНБ я постави под специален надзор в средата на миналата година.

Те ще заменяват квесторите на БНБ в банката на Цветан Василев - Станислав Лютов и Елена Костадинчева. Промяната вече е отразена в Търговския регистър.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че по закон той вече има пряка отговорност за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им за имуществото на банката.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обеща, че скоро ще има обвиняеми за източването на КТБ. Все ще се разпитват стотици свидетели, затова делото не влива в съда.

"Как да провериш едно евро като произход при положение, че би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някой", отговори Владислав Горанов на въпрос дали държавата проверява сделките БТК и Дунарит, с които Цветан Василев продаде на стратегическия инвеститор LIC33.

Днес предстои и заседание на петчленния състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ, издаден от БНБ, който акционери на банката оспорват.

Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков - адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

Oще: бнб  борислав сарафов  владислав горанов  иван искров  ктб  синдици  синдици в ктб  управител на бнб 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 27.03.201511:46

Има инициатива за обявяването на месец март за месец на национален траур от софийската бакшишка организация!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани