Още един подуправител на БНБ с обвинение за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Още един подуправител на БНБ с обвинение за КТБ

Webcafe.bg
07.04.2015, 17:46 (обновена 07.04.2016, 16:54)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Румен Симеонов също е отговарял за банковия надзор

Бившият подуправител на БНБ и ръководител на "Банков надзор" при БНБ Румен Симеонов е обвинен в престъпление по служба по случая "КТБ", съобщиха от прокуратурата.  На Симеонов е повдигнато обвинение за престъпление по служба, защото не е изпълнил слъжебните си задължения в периода 29 февруари 2010 до 15 юни 2013 година.

Той е бил избран с мандат от 6 години с решение на парламента от 22 март 2007 г. Симеонов е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление "Банков надзор" при БНБ, упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил в посочения период.

В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 ноември 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на КТБ, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите, се посочва в прессъобщението от прокуратурата. Въпреки че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки.

Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на КТБ, се казва в съобщението на прокуратурата.

Бездействието на Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата. Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение "подписка".

От прокуратурата припомнят, че за същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" на 12 юни 2013 г.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обеща до края на тази седмица да има още обвинени за случая „КТБ".

Oще: банка  банкер  банкиране  банков надзор  бнб  главен прокурор  ктб  надзор на банката  наказателна отговорност  престъпление по служба  румен симеонов  сотир цацаров 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2014, 17:55

1 jordani | 08.04.201503:55

29 Фев 2010 ?!? Тези верно са прости ! Или нарочно е объркана датата ?
Пак че не е до 37 март.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани