Временните синдици в КТБ станаха постоянни | webcafe.bg
newscafe

Временните синдици в КТБ станаха постоянни

Webcafe.bg
23.04.2015, 17:07 (обновена 23.04.2015, 17:52)
ктб

ФГВБ преназначи Лазар Илиев и Росен Ангелчев

Фондът за гарантиране на влоговете в банките преназначи двамата временни синдици в КТБ за постоянни - това са Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които заеха местата на квесторите на БНБ, след като КТБ остана без лиценз. Вчера Софийският градски съд обяви трезора на Цветан Василев в несъстоятелност, с дата от 06 ноември 2014 г.

В сила остават всички прихващания направени между 20 юни м.г., когато банката беше поставена под специален надзор от БНБ и там бяха пратени нейни квестори, и отнемането на лиценза й през ноември.

След затварянето на банката в средата на 2014 г. активите й са се стопили до около 1,8 млрд. лева. Само за последните три месеца активите на КТБ са намалели с близо 800 млн. лева по сделки за прихващания, одобрени от квесторите.

Днес депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че само прокуратурата и БНБ могат да оспорят въпросната датата 06 ноември 2014 г. за фалита, защото „на практика се узаконяват всички прихващания и цесии преди тази дата".

Лютви Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски са изпратили писмо до председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, с което са поискали чуждестранна фирма да разследва фалита на КТБ.

"Не сме удовлетворени от темпото, с което се движи този обществено значим проблем. Настояваме да се ускори този процес", отбеляза Йордан Цонев.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че синдиците ще оспорят пред съда всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други.

Със спешни законови промени, зад които застанаха всички парламентарни сили, квесторите на БНБ бяха заменени с временни синдици, предложени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който изплати гарантираните депозити до 100 000 евро.

Oще: активи на ктб  дпс  квестори  ктб  прихващания  синдици  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев  цесии 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани