Властта скъси каишката на БНТ и БНР | webcafe.bg
newscafe

Властта скъси каишката на БНТ и БНР

Webcafe.bg, по БНР
11.11.2015, 14:09 (обновена 11.11.2015, 14:15)
българската национална телевизия

Снимка: © bnt.bg

В проектобюджет 2016 г. за БНР са предвидени трансфери от централния бюджет в размер на 42,1 млн. лева. Парите за БНТ ще бъдат 65,1 млн. лева.

Правителството планира да направи ключова промяна в разпореждането с парите за БНТ, БНР и СЕМ.

Кабинетът е внесъл проект за изменение на Закона за радиото и телевизията, който променя системата на отпускане на средства за издръжката на държавните медии.

Досега държавата даваше субсидия от бюджета, която директорите на БНТ и БНР можеха да преразпределят парите по различни пера според дефицита през годината. Сега обаче Министерски съвет иска да отпуска средствата като трансфери.

Това означава, че парите ще се местят по-трудно от едно направление в друго, така че планирането на бюджета трябва да бъде много по-прецизно. Проблемът е, че по този начин властта ще може да се намесва директно в програмирането на държавните медии чрез разместванията на целевия трансфер.

Трансферите ще се правят "за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми, определени на базата на норматив за час-програма, утвърден от МС", или за целево придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт.

За 2015 г. нормативът за час програма на Българската национална телевизия за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми е в размер 1628 лв., а за БНР - 410 лв.

От проекта личи, че държавата окончателно се отказва от модела за финансиране на обществените медии с такси от потребителите.

Кабинетът ще закрие Фонд "Радио и телевизия", който беше създаден с цел да събира таксите. Той беше създаден през 2013 г., но така и не заработи.

В проектобюджет 2016 г. за БНР са предвидени трансфери от централния бюджет в размер на 42,1 млн. лева. Парите за БНТ ще бъдат 65,1 млн. лева.

Oще: бнр  бнт  българска национална телевизия  българско национално радио  бюджет 2016  владислав горанов  държавни медии  министерски съвет  министерство на финансите  потребителска такса  сем  съвет за електронни медии  такса телевизия  финансиране на държавните медии  фонд радио и телевизия 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани