Отпада идеята за нов данък от 2 на сто върху доходите | webcafe.bg
newscafe

Отпада идеята за нов данък от 2 на сто върху доходите

Webcafe.bg, по БНР
29.09.2015, 18:36 (обновена 29.09.2015, 19:04)
Владислав Горанов

Министерството на финансите се отказа от предложението за налагане на допълнителен данък върху доходите на гражданите до 2 на сто от страна на общините. Това става ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че дебатът вече е несъстоятелен.

„Масовото становище, че не се приема като мярка, независимо че съм готов да водя дебат дали има икономическа рационалност в това, ме въздържа да правя такова предложение към правителството", коментира Горанов.

Държавата обаче ще наложи праг за възстановяването на данък добавена стойност за недвижими имоти и автомобили, ползвани от бизнеса. По този начин ще се избегне практиката скъпи активи като луксозни имоти или автомобили да се използват изцяло за лични нужди, въпреки че са купени от името на компании. Все още се обмисля върху каква част от стойността на покупката ще може да се връща данъчният кредит.

Първоначалният вариант беше фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката - например лаптопи и мобилни телефони.

„Може би 95% от новите автомобили, които се движат на територията на Република България, са собственост на юридически лица, не толкова на физически. Не е тайна, че по този начин се избягва един голям полагащ се по принцип на бюджета приход", коментира Горанов.

Oще: владислав горанов  данък върху доходите  данък за общините  министерство на финансите  общините 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани