БНБ побърза да се разграничи от квесторите в КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ побърза да се разграничи от квесторите в КТБ

Webcafe.bg
11.05.2015, 17:39 (обновена 11.05.2015, 17:49)
управителният съвет на бнб

Снимка: © bnb.bg

БНБ не е разрешавала предоговаряне на влогове

Часове след като прокуратурата откри разследване срещу бившите квестори в КТБ Елена Костадинчева и Станислав Лютов за умишлена безстопанственост, БНБ побърза да се разграничи от действията им по време на периода на специален надзор.

"Квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти", пише в специално съобщение на Централната банка.

Оттам напомнят, че КТБ имаше забрана да извършва банкова дейност, включително между сметки на свои клиенти, като единствените операции, разрешени от БНБ на 15 август 2014 г. (2 месеца след затварянето на банката), са за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

"Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове", заявяват от БНБ.

От писмото става ясно, че тази позиция е потвърдена и пред управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете след отнемането на лиценза на КТБ, когато започна процедурата по освобождаване на гарантираните суми.

За решението са били уведомени писмено и двамата квестори на КТБ.

Не става ясно дали по време на петте месеца на специалния надзор Управителният съвет на БНБ е бил информиран за исканията за прекратяване на преференциалните договори, които - по думите на премиера Борисов - са над 1000.

Oще: бнб  елена костадинчева  квестори  прокуратура  разследване  станислав лютов  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете в банките 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 11.05.201518:57

А дали законът не е създаден с дупка, удобна за хитреците, т.н кредитополучатели!?!? Нещо се мълчи за тях!?!?! Какво се получава: внасяш си парите в банка и после получанаш обратно част ото тях; теглиш кредит - нищо не дължишшшшшшшшшшш????????????!!!!!!!!!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани