МВФ с остра критика към банковия надзор | webcafe.bg
newscafe

МВФ с остра критика към банковия надзор

Webcafe.bg, по Reuters
14.03.2015, 08:41 (обновена 14.03.2015, 08:47)
БНБ

Снимка: © Getty Images

Изводите на МВФ след мисията в България: Висок риск за финансовата система и нулево доверие

България има нужда от спешни мерки за възвръщане на доверието в регулаторните органи на банковия сектор и препоръки за ограничаване на дефицита - това са изводите от доклада на Международния валутен фонд.

От МВФ отчитат, че рисковете пред България са се увеличили, а правителството трябва да даде ход на реформите, съобщава Reuters.

Сривът на четвъртата по големина банка - КТБ - напрегна фиска на страната, която и без това трябва да се бори със слабия си икономически растеж и спадащите чуждестранни инвестиции.

"Коалиционното правителство може да се сблъска с проблеми, докато прокарва трудните мерки за намаляване на макрофинансовите рискове и увеличаването на растежа", пише в доклада след 10-дневната мисия в България.

"Нужни са незабавни действия, съчетани с широка политическа подкрепа, за да се реши проблемът с институционалната слабост, която беше осветена от банковия срив", подчертават от МВФ, като обръщат особено внимание на контролните органи в банковия сектор.

В края на март МВФ и Световната банка ще започнат анализ на слабостите в банковия надзор, като препоръката към държавата е да потърси допълнителна задълбочена оценка от международни банкови експерти.

МВФ препоръчва независима оценка на надзорната рамка на Комисията за финансов надзор, както и конкретни планове за повишаване на отчетността на одиторите - задължение на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Препоръката идва, след като се оказа, че единственото наказание за KPMG, изготвяли годишните доклади на КТБ, e обща глоба от 100 000 лева. Лицензът на одитора не беше отнет заради невъзможността на КПНРО да събере нужното мнозинство, с 1 глас разлика.

В момента тече дело по иска на прокуратурата за отнемане на регистрацията на българския клон на компанията.

От МВФ критикуват и прибързаните мерки на правителството спрямо частния пенсионен сектор, като предупреждават, че необмисленото законодателство вероятно няма да доведе до желания резултат.

Реформите в енергетиката, здравеопазването и борбата с корупцията са належащи, казват още от Международния валутен фонд.

Oще: kpmg  бнб  българия  бюджетен дефицит  доверието в бнб  доклад на мвф за българия  ктб  кфн  министерство на финансите  мисия  одитори  пенсионна реформа  препоръките на мвф  разходи  рискове  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани