Богомил Манчев: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ни трябва | webcafe.bg
newscafe

Богомил Манчев: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ни трябва

Webcafe.bg, по Нова телевизия
05.04.2015, 12:43 (обновена 05.04.2015, 13:41)
манчев

"Уестингхаус" няма вина за незнанието ни как се прави подобен проект, посочи Манчев

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй" не е бил правилно конструиран и обяснен на хората, които са водели преговори за участието на американската компания „Уестингхаус". Такава теза изрази енергийният експерт Богомил Манчев пред Нова телевизия.

„Компанията няма никаква вина за нашето незнание как се прави голям инвеститорски проект. А такъв проект ни трябва", каза Манчев. Той отбеляза, че „Уестингхаус" е произвел много реактори, но не е собственик на централи. Той посочи, че фирмата е имала желание да участва като инвеститор при строежа на 7-ми реактор, но до един момент.

„Фирмата има процент в строежа, но при въвеждането на централата в експлоатация България трябва да им плати дяла. Цената към момента е 7,7 млрд. долара (всъщност цената е 5,3 милиарда долара, бел. ред.), като прогнозата бе блокът да влезе в експлоатация през 2025 година", каза той.

На 31 март изтече срокът, в който българската държава трябваше да реши дали да удължи споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология AP 1000.

Малко преди това, българското правителството постави на "Уестингхаус" трудни за изпълнение условия, от гледна точка на досегашните бизнес практики на компанията - да придобие 49% от капитала на бъдещия 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и да осигури съответстващото на този дял финансиране за построяването на новата ядрена мощност.

Oще: аец "козлодуй"  американски инвеститори  богомил манчев  българия  енергетика  енергиен експерт  инвеститори  козлодуй  сащ  седми реактор  уестингхаус 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани