Лесни кредити няма | webcafe.bg
newscafe

Лесни кредити няма

Webcafe.bg
30.09.2015, 14:23 (обновена 30.09.2015, 15:16)
кредитна карта

Не беше отдавна времето, когато бързите кредити се предлагаха като топъл хляб и медиите разказваха истории за куриозно измамени хора. През миналата година Народното събрание регулира сектора, като сложи таван на лихвите до 50 на сто и намали таксите за предсрочно погасяване, но това не реши проблема.

Понастоящем България дели с Кипър второто място в ЕС по просрочени кредити на домакинствата - 27 на сто. Първенството, разбираемо, държи Гърция с 33.9 на сто. Изследване на Световната банка в региона показва, че 58 на сто от българите усещат плащанията като непосилно бреме - били те погасителни вноски по кредити, месечни сметки или плащане на заплати в случаи на дребни и средни фирми.

Извън порочните практики и измамите, основният фактор за паричното бреме на домакинствата е финансовата неграмотност, която всеки втори у нас откровено признава. Неспособността да управляваш парите си крие сериозен риск от изпадане в свръхзадлъжнялост, в порочния кръг на взимане на заеми за връщане на заеми.

От утре в 15 европейски държави - и пилотно в България, започва информационната кампания „Взимай кредити разумно", чиято цел е да ограмоти хората как да управляват личните си финанси. Тя бе представена на пресконференция, където Асоциацията на индустриалния капитал в България се обяви за въвеждане на свободно избираем предмет по предриемачество и финансова култура в училище.

Кампанията ще продължи един месец и се организира от международнaта организация Microfinance Centre, в България партньор е SIS Credit, които признават, че 75 на всеки 100 кандидати не получават одобрение, тъй като са рискови платци и са затънали в задължения.

От фирмата разказаха за случаи на пенсионери с 23 кредита от банки и небанкови институции, които при месечен доход от около 2500 лева имат да плащат вноски за 3700 лева. Или за фермер, който поискал 20 000 лева, за да нахрани овцете си, след като преди няколко дни купил елитен кон за езда (хоби) за 20 000 евро.

„Хората с кредити не могат да обслужват задълженията си поради две основни причини - липса на доходи (безработица) и наличието на болен човек в семейството", коментира Кинга Дабровска, мениджър проекти, отдел финанси на Microfinance Centre.

Получателите на кредити много често не са направили ясна сметка дали могатда погасяват коректно вноските, не за запознати с детайлите по договора и с вариантите им за действие, ако нещо се обърка. Много често те не са наясно, че има скрити такси, наказателни лихви при просрочие и т.н.

Oще: живот на кредит  кредити  лични финанси  небанкови институции  пари  свръхзадлъжнялост  семеен бюджет 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани