Удържане на авансов данък – и за последното тримесечие на 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Удържане на авансов данък – и за последното тримесечие на 2015 г.

Webcafe.bg
18.09.2015, 18:40 (обновена 18.09.2015, 18:57)

Ако физическите лица на граждански договори не искат да имат данъци за плащане догодина, трябва да подадат образец или декларация свободен текст до работодателя си, с когото имат сключен граждански договор. Това трябва да се случи до края на септември, съобщават от НАП.

Документът - нов образец на сметка за изплатени суми, може да бъде намерен на сайта на Националната агенция по приходите.

Това се отнася хората, получаващи доходи от граждански договори, наеми или друга стопанска дейност, които искат да им се удържа авансово данък и през последните три месеца на годината, вместо да довнасят,

Те няма да може да се възползват от 5-те процента отстъпка в дължимите данъци за последните три месеца, ако до края на април 2016 г. едновременно декларират приходите си за тази година и платят налога.

Декларацията за удържане на авансовия данък се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на дохода не е задължено да удържа и съответно да внася данъка.

Дължимите данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица през третото тримесечие на годината срокът е съответно 31 октомври 2015 г.

Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.

Oще: авансово удържан данък  агенция по приходите  данъци  данъчни декларации  нап  приходи 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани