Цесии за стотици милиони преди фалита на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цесии за стотици милиони преди фалита на КТБ

Webcafe.bg, по в. "Банкеръ"
25.04.2015, 17:38 (обновена 25.04.2015, 18:40)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Държавни сметки, златни кредитни карти и цесии за милиони в КТБ

Списък с най-големите сделки за цесии и прихващания на кредитополучатели от КТБ, включително държавни фирми, както и данни за сметките на държавните предприятия и общините с депозити в КТБ беше публикуван във в. "Банкер".

Информацията е подадена от двама акционери в банката - Вера Ахундова и Даниел Божилов, от името на сдружението "Ние, гражданите", което обединява вложители в затворения трезор.

От нея стават ясни размерите на депозитите и разплащателните сметки на големите държавни предприятия, които са останали блокирани в КТБ след поставянето й под специален надзор.

Вижда се още, че КТБ е издала преференциални корпоративни кредитни карти на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Марица Изток 3" с лимит от 10 000 и 30 000 лева.

"Информация за предназанчението и целевото изразходване на средствата по тези карти вероятно следва да бъде потърсена от директорите на тези дружества и разследващите органи", пише в статията.

15 от сделките с най-големите кредитори в КТБ са направени по заеми, срещу които има залози и обезпечения.

Когато те са освободени от прихващанията, масата на несъстоятелността на КТБ е нарушена и би трябвало да бъдат атакувани по съдебен път, като се търси не са отмяна на прихващанията, но и се атакуват сделките за освобождаване и преучредяване на залози и ипотеки.

Сред длъжниците на КТБ, сключили договор за цесия, са: "Партнер лизинг" АД (със 133 млн. лева кредит), Нафтекс Петрол АД (105 млн. лева кредит), Литекс Мотърс АД (75 млн. лева кредит), Елит Петрол АД (62 млн. лева кредит), ИПК Родина АД (49,1 млн. лева кредит), Русенска корабостроителница АД (41 млн. лева кредит), Водстрой 98 АД (34,7 млн. лева кредит), Техномаркет България (15,8 млн. лева кредит) и др.

Авторите посочват, че в преобладаващия случай липсват обезпечения към КТБ, което според тях не уврежда масата на несъстоятелността при последващото разпределение на активите на фалиралата банка.

В групата на предприятията, които разполагат с големи кредити и са сключили сделки за цесии, влизат компании от "групата на проектното финансиране" (фирми, които КТБ контролира и кредитира срещу "бъдещи вземания").

В същата група спадат и предприятия от военнопромишления комплекс, чиито кредити са раздавани като гаранции за добро изпълнение по договори за доставка на военна продукция. Тук попадат Дунарит АД с 92 млн. лева кредит, Аркус АД с 57 млн. лева кредит и Авионамс - с 18,6 млн. лева кредит от КТБ.

Сред компаниите, които са получавали кредити без обезпечение въпреки наличността на имущество и собственост, са и държавни предприятия, като "Мини Марица-изток" АД (8,4 млн. лева кредит), ТЕЦ "Марица изток 2" АД (17,5 млн. лева кредит) и др.

Авторите на справката намекват, че при предоставянето на тези кредити е "имало натиск от най-високо равнище" върху ръководството на КТБ, защото поради тежкото им финансово положение "нито една нормална банка не би дала заемен ресурс".

"Специална група формират кредитополучателите без никакви обезпечения свързани с фирми, които според редица публикации са в кръга на ДПС ("Водстрой 98" АД, "Табак маркет", "Промишлено строителсво холдинг" АД, "Сиболе сървисес инк" ЕООД, "Глобал агро трейд" ЕООД и др.), както и с такива от групата на "Химимпорт холдинг". За специалното доверие към тях може да говорят само собствениците им и членовете на кредитния съвет на КТБ", пише в информацията на "Ние, гражданите".

В статията е отделено специално внимание върху цесиите между държавни предприятия, които "бяха първите от този вид, сключени след поставянето на КТБ под специален надзор с изричното и изисквано по закон одобрение на съответния принципал".

От данните става ясно, че Българският енергиен холдинг е осчетоводил три цесии - за 21 039 935 лв. и за 4 256 244 евро в полза на "Мини Марица Изток" АД, заедно с още 172 159 лева без посочен цесионер.

Преди затварянето на КТБ БЕХ е имал над 32 млн. лева на влог по три сметки.

12 385 437 лева на "Булгаргаз" ЕАД са блокирани за цесия. 10 млн. лева на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол също са блокирани за цесия по нареждане на кредитен инспектор.

"Инфраструктурна компания" АД като акционер на общински и други дружества е осчетоводил шест цесии в общ размер от близо 8,8 млн. лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще бъдат атакувани всички сделки, които нарушават пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите.

Oще: акционери  вера ахундова  депозити  заеми  златна карта  кредитна карта  кризата в ктб  ктб  маса на несъстоятелността  министерство на финансите  обезпечение  сделки  фалит  фалитът на ктб  фирми  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани