Експортът и потреблението задвижиха ръста на БВП | webcafe.bg
newscafe

Експортът и потреблението задвижиха ръста на БВП

Webcafe
28.12.2016, 13:20 (обновена 28.12.2016, 13:24)
индустрия

Снимка: © Getty Images

Добивната и преработващата промишленост допринасят много по-съществено за растежа, отколкото строителството, което не регистрира принос

Експортът и потреблението успяха да задвижат ръст на брутния вътрешен продукт с 3,2% на годишна база през третото тримесечие на 2016 г. Това показват данните от редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк България.

Външното търсене е важен мотор на растежа през този период, за разлика от третото тримесечие на 2015 г. Нетният експорт допринася с 2.6 процентни пункта за динамиката на БВП, а вътрешното търсене - с 0.8 пр.п.

От страна на предлагането, през третото тримесечие най-солиден принос за растежа имат услугите (1.3 пр.п.), следвани от селското стопанство (0.5 пр.п.) и индустрията (0.4 пр.п.). Добивната и преработващата промишленост (в т.ч. производството и разпределението на електроенергия, газ и вода) допринасят много по-съществено (0.4 пр.п.), отколкото строителството, което не регистрира принос (0.0 пр.п.).

„Очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.5 пр.п.), и операциите с недвижими имоти (0.5 пр.п.). Те бяха следвани от създаването и разпространението на информация (0.1 пр.п.) и финансовите и застрахователните дейности (0.1 пр.п.). Тази ситуация отразява случилото се в сектора на услугите през третото тримесечие - активен туристически сезон, засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, стимулирани от ниските лихви по депозити и кредити, както и от растящите работни заплати и възнаграждения", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

В края на октомври 2016 г. държавният бюджет регистрира излишък от 3.4 млрд. лв., докато към същия период на 2015 г. излишъкът беше в размер на 63.9 млн. лв.

Приходите и помощите, събрани от държавата за първите десет месеца на 2016 г., възлизат на 28.3 млрд. лв. (6.6% ръст на годишна база), а разходите - на 24.9 млрд. лв. (6.1% спад).

 

Oще: бвп  брутен вътрешен продукт  българия  бюджетен излишък  икономика на българия  икономически растеж  райфайзен банк  растеж  трето тримесечие на 2016 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани