Подуправителят на БНБ Нели Кордовска изтеглила парите си от КТБ | webcafe.bg
newscafe

Подуправителят на БНБ Нели Кордовска изтеглила парите си от КТБ

Webcafe.bg
13.03.2015, 08:50 (обновена 13.03.2015, 09:29)
председател, бюджетна комисия, парламент, герб, менда стоянова

Снимка: © webcafe.bg

"Аз продължавам да искам оставката на Иван Искров. Това е негова морална отговорност. В неговия мандат се случи това, което всички твърдяха, че не може да се случи в България", настоя Менда Стоянова

„Много хора" в БНБ са имали вътрешна информация за случващото се с КТБ, и то дни преди да бъде поставена под специален надзор, съобщи депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, давайки за пример подуправителя Нели Кордовска - тя е изтеглила своите пари от трезора на Цветан Василев в последния момент преди влизането на държавните квестори в банката.

"Убедена съм, че ги е изтеглила законно, но е имала вътрешна информация. Ръководството на БНБ е знаело какво става с КТБ. И други в това ръководство са имали влогове, но не са ги изтеглили - тя е успяла да спаси парите си, а те чакат", възмути се пред bTV Стоянова, председател на Бюджетната комисия в парламента.

От писмо на Централната банка става ясно, че Кордовска е изтеглила 64 195 евро след края на работния ден на 19 юни 2014 г. На следващия ден БНБ официално да обяви, че поставя КТБ под специален надзор и прати свои квестори да проверят състоянието й.

Според Менда Стоянова, за разлика от Кордовска, към момента има служители на БНБ, които чакат да получат достъп до парите си.

Кордовска е временно управляваща направление „Банков надзор" на БНБ, което понесе основните критики срещу краха на КТБ, на мястото на обвиняемия за престъпление по служба и отстранен от съда и парламента Цветан Гунев.

Призовавайки отново за оставка на гуверньора Иван Искров, Менда Стоянова настоя БНБ да се оттегли от КТБ, защото търговската банка е останала без лиценз.

Ден по-рано партиите в Народното събрание се обединиха около бързи поправки в Закона за банковата несъстоятелност така, за да бъдат назначени двама синдици, вместо квесторите на БНБ. Това стана, след като СГС не разреши в КТБ да влезе временен синдик.

"Квесторите в корпоративна търговска банка, назначени от БНБ, управляват нещо, което не е банка, в настъпилото безвремие никой не контролира сделките им, а активите на трезора се топлят", изтъкна Стоянова и допълни, че банковият надзор на Централната банка се е провалил в случая с КТБ.

Oще: бнб  иван искров  ктб  менда стоянова  нели кордовска  цветан василев  цветан гунев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 13.03.201515:37

Пазарно мислене и морал.Пълен нонсенс.Моралът е за зомбитата.Нейно величество оцеляването е демократична ценност за умните и красивите.Това е шамар не за простите а за създалите тези ценности.Това че пресата го оповести доказва следното.Имаме право на информация но не и на възмездие.Хитро нали?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани