Дигиталните разплащания растат лавинообразно в Европа | webcafe.bg
newscafe

Дигиталните разплащания растат лавинообразно в Европа

Webcafe
08.11.2016, 14:29 (обновена 11.11.2016, 15:28)
виза

Снимка: © Visa

Цялостната извадка от мащабното проучване на Visa обхваща 36 843 европейци от 19 държави

Броят на европейците, които използват редовно мобилни устройства за разплащания, се е увеличил тройно през последната година - от 18% на 54%, според данните от мащабно проучване на Visa за мобилните разплащания в Европа.

Цялостната извадка обхваща 36 843 европейци от 19 държави на континента и категорично показва тенденцията, че мобилните разплащания с голяма бързина набират популярност сред европейците. Държавите, в които е проведено проучването са : Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Турция, Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария.

Проучването "Дигитални разплащания" е изготвено от агенция за проучвания Populus по поръчка на Visa в периода август - септември 2016 година.

Само преди година 38% от анкетираните европейски граждани са казали, че никога не са използвали мобилно устройство за разплащане, докато през настоящата година този дял пада на едва 12%.

Петдесет и четири процента от респондентите, които редовно използват мобилните си устройства за разплащане на стоки и услуги е процент, който е три пъти по-висок в сравнение с 2015 година, когато проучването е проведено за първи път. Тогава едва 18% са заявили, че използват редовно мобилни устройства за разплащания.

Отношението към мобилните разплащания се е променило през последната година, тъй като потребителите все повече приемат използването на мобилни устройства.

Данните разкриват, че 35% от анкетираните европейци се разплащат през своите смартфони, 32% се разплащат с wearables (аксесоари), а 28% - през таблети.

Удобството е основната причина 64% от потребителите на мобилни разплащания да избират мобилен портфейл - уеб базиран портфейл за плащане с карта на сайтове, които запомнят данните й. 55% споделят, че са доволни, защото могат да носят в себе си по-малко пари в брой.

Средно 54% от населението на 19-те държави ползват мобилни разплащания, а страните, в които се наблюдава най-голяма употреба са Турция (74%), Норвегия (71%), Дания (71%), Словения (38%) и Германия (33%).

Младежите на възраст между 18 и 24 години са най-склонни да се разплащат дигитално през мобилните си устройства.

87% от тази възрастова група са плащали през мобилно устройство или са използвали мобилно банкиране, като съотношението мъже - жени е абсолютно равно (1:1).

Най-често купуваните през мобилни устройства стоки и услуги включват погасяване на задължения за домакинството (53%), закупуване на билети за автобус и влак (47%), стоки на висока стойност като почивки, мебели и др. (44%), храна за вкъщи (40%), музика, телевизионни предавания и филми (36%).

Потребителите на мобилни разплащания са склонни да закупуват през мобилното си устройство и стоки с висока стойност. Проучването разкрива още, че 59% от европейските граждани превеждат пари на приятели и роднини.

Най-често потребителите разглеждани изложените стоки в магазина, тъй като предпочитат да ги видят с очите си, преди да ги купят онлайн (75%). Всъщност посещението на магазина е важно за всички възрастови групи независимо дали ще купят продукта оттам, или онлайн, сочат данните от проучването на Visa.

Резултатите показват още, че 71% от потребителите на мобилни разплащания използват поне един вид дигитален портфейл - тоест онлайн възможност да се въведат еднократно данни на карта и информация за доставка в централизирана локация за плащане на стоки и услуги през различни сайтове.

47% от потребителите на уеб базираните портфейли избират като основен начин на плащане своята дебитна карта.

Когато използват мобилно устройство, потребителите на мобилни устройства в Европа често се разплащат през уеб браузъри - 67% плащат през уебсайт, 63% - през приложения, а 47% - на място в магазина.

Използването на мобилно банкиране също нараства във всички възрастови групи, става ясно още от проучването.

Мобилните разплащания позволяват на потребителите да проследяват личните си финанси и насърчават добрите отношения между потребителите и техните банки.

Над 40% от анкетираните редовно проверяват баланса по сметките си онлайн или чрез приложение на банката. Това число се повишава до 53% за потребителите на мобилни разплащания. За да преведат пари на приятели и роднини 45% от всички респонденти са използвали мобилното си устройство, а процентът се повишава до 59% за потребителите на мобилни разплащания.

Съображенията за сигурност и страх от измами все още са основните пречки пред по-широкото използването на мобилни разплащания, разкрива проучването.

Основните фактори, които спират някои от потребителите да използват дигитални разплащания, са страх от измами и съображения за сигурност - цели 65%. 51% не виждат основателна причина да променят начина на разплащане и едновременно с това 51% изказват опасения за сигурността на личните си данни.

Липсата на информираност продължава да бъде причина да не се използват мобилните методи на разплащане.

Една четвърт от респондентите (24%), които не са потребители на мобилни разплащания, посочват, че недостатъчното разбиране на технологията е било основната пречка да преминат към този тип разплащане.

Тридесет и седем процента от потребителите на мобилни устройства отчитат като предимство възможността да проследяват разходите си и смятат, че сигурността и безопасността са предимствата на услугите, свързани с дигиталния портфейл.

Отчита се и значително нарастване на популярността на безконтактните карти. Тя се е повишила значително спрямо 2015 - 52% от респондентите използват безконтактни карти в ежедневието си за закупуване на стоки и услуги - нарастване в сравнение с 36% през 2015 година.

Този ръст в употребата обхваща всички възрастови групи.

Потребителите на безконтактни разплащания са по-склонни да използват мобилно устройство като начин на разплащане в сравнение с анкетираните, които не използват безконтактни карти - 52% използват безконтактни карти спрямо 32%, които не използват безконтактни карти.

За прехода към мобилни разплащания Красимира Райчева, мениджър на Visa за България споделя:

"Съществува ясна връзка между настоящата употреба на безконтактни карти и интереса към мобилните разплащания в бъдеще. От въвеждането й в Европа през 2007 година безконтактната технология е все по-припознавана от потребителите като бързо, удобно и сигурно средство за разплащане, което се превърна в новата норма на разплащанията в цяла Европа.

Сега започва преходът към мобилните разплащания, които имат има същите характеристики като останалите разплащателни услуги на Visa. Те са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена или безконтактна карта и несъмнено са по-сигурни от плащанията в брой".

Oще: visa  банкиране  безконтактно плащане  виза  дигитален портфейл  дигитални разплащания  европа  инвестиции  мобилни комуникации  мобилно разплащане  онлайн банкиране  пари  плащане  разплащане 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 09.11.201609:03

Турция не е в Европа и не е европейска държава, за да участва в такава статистика.

Все едно България да си купи един двор някъде из провинцията във Франция и да казва, че е френска територия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 09.11.201600:54

Модерните европейци, още повече модерните американци, изпускат из предвид едно важно нещо. Като плащат с телефони, таблети, кредитни карти и тутукванти, те предоставят пълна информация за себе си на Big Brother. Мерси. Информацията е ценно нещо и не бива да се дава просто така. Ползвам кредитна карта, когато се наложи, но винаги, когато имам възможност, плащам в брой. С кеш съм господин Никой, когато искам да се изявя като г-н Някой, има други начини. Наскоро отказах да дам отпечатъци на здравната каса. Положението още е неясно, но ако се наложи, ще платя, за да не им предоставя информация, която не им се полага.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани