България все пак планира външен надзор над банките | webcafe.bg
newscafe

България все пак планира външен надзор над банките

Webcafe.bg
04.02.2015, 13:16 (обновена 04.02.2015, 13:28)
Народното събрание

Горанов даде заявка за включване към единния надзор на ЕЦБ

Министърът на финансите Владислав Горанов направи първа публична заявка за включване на българската банкова система към единния надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), който заработи в края на 2014 г.

"Управляващото мнозинство не се е отказало от намеренията си за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ", пише в позицията на финансовото министерство.

От него става ясно, че решението за присъединяване ще бъдат взето след кадровите промени в управление "Банков надзор" на БНБ. Доскорошният подуправител Цветан Гунев беше отстранен от длъжност заради разследването в Корпоративна търговска банка.

Гуверньорът Иван Искров предложи Народното събрание да избере Димитър Костов за нов ръководител на "Банков надзор" в централната банка, а финансовият министър Владислав Горанов вече даде сигнал, че одобрява номинацията на Костов.

Тясно сътрудничество

Регламентът засяга възможностите за намеса на ЕЦБ в надзора на банките на страни, чиято парична единица не е еврото.

Искането за установяване на тясно сътрудничество става не по-късно от 5 месеца преди преди датата, от която се иска участие в Единния надзорен механизъм.

За целта България трябва да промени Закона за БНБ или да приеме допълнително законодателство, така че да задължи централната банка да приема определени мерки на ЕЦБ по отношение на кредитните институции.

След допълнителни 3 месеца ЕЦБ дава предварителна оценка за банковата система на страната и при изпълнение на условията се приема решение за тясно сътрудничество с БНБ.

ЕЦБ има право да прекрати тясното сътрудничество, ако държавата-членка или БНБ не изпълняват задълженията си по искането.

Куче-пазач на българските банки

Въпросът за присъединяването на България към единния банковия надзор в ЕС беше обявен за приоритетен след кризата с КТБ през юни 2014 г.

Именно съмненията около надзорната функция на Българската народна банка върху КТБ предизвика настояванията за независим контрол върху българската банкова система.

Въпреки декларирания политически консенсус, обаче, нито правителството на Орешарски, нито служебния кабинет, нито ръководството на БНБ предприеха мерки за кандидатстване в надзорния механизъм.

Нуждата от проверка на качеството на активите на българските банки беше потвърдена наскоро и от финансовия министър Владислав Горанов.

Oще: банки  банков надзор  владислав горанов  димитър костов  европейска централна банка  единен банков надзор  ецб  министерство на финансите  тясно сътрудничество  финанси  цветан гунев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани