Съдът обяви КТБ в несъстоятелност | webcafe.bg
newscafe

Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Webcafe.bg
22.04.2015, 12:24 (обновена 22.04.2015, 12:55)
Състав на Върховния административен съд (ВАС) гледа делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Делото за фалита на КТБ се състоя в един ден

Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност. С решението на съдия Иво Дачев се определя началната дата на неплатежоспособността - 06 ноември 2014 г. и се прекратява дейността на КТБ.

В сила остават всички прихващания направени между 20 юни м.г., когато банката беше поставена под специален надзор от БНБ и там бяха пратени нейни квестори, и отнемането на лиценза й през ноември.

Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Първоначално фирмите на Цветан Василев и други акционери в банката атакуваха акта, с който БНБ отне лиценза й. Това се случи на 6 ноември м.г., след като одитът на квесторите установи, че КТБ е на "минус 3 745 313 хил. лв". На 2 април КТБ окончателно остана без лиценз, когато върховните съдии се произнесоха, че акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза.

Така Върховният административен съд потвърди акта на БНБ за отнетия лиценз, което отвори вратите за делото по несъстоятелност в СГС, приключено само за ден. Съдия Дачев спаси законовия срок от 7 дни, в който да обяви решението.

След затварянето на банката в средата на 2014 г. активите й са се стопили до около 1,8 млрд. лева. Само за последните три месеца активите на КТБ са намалели с близо 800 млн. лева по сделки за прихващания, одобрени от квесторите.

Със спешни законови промени, зад които застанаха всички парламентарни сили, квесторите на БНБ бяха заменени с временни синдици, предложени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който изплати гарантираните депозити до 100 000 евро.

"Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни и всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетоврени", коментира в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Oще: банка  бнб  иво дачев  ктб  софийски градски съд  фалит  цветан василев 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

1 Bono | 22.04.201514:16

от м. Ноември 2014. Означава ли че всички цесийки ще останат законни?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани