Фондът за гарантиране на влоговете с нов директор | webcafe.bg
newscafe

Фондът за гарантиране на влоговете с нов директор

Webcafe.bg
19.11.2014, 11:29 (обновена 18.12.2014, 12:17)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Изненадващата смяна на шефа на ФГВБ идва 2 седмици преди изплащането на депозитите от КТБ

Изненадваща рокада на върха на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) - досегашният председател на УС Росен Николов е бил освободен от длъжност с решение на Министерски съвет.

Новият директор на Фонда е Радослав Миленков.

Смяната на ръководството се случва точно две седмици преди ФГВБ да започне планираното изплащане на гарантираните влогове от КТБ на 4 декември.

До 25 ноември пък беше планирано да бъдат обявени банките, през които ще стане изплащането на депозитите от затворената КТБ.

Според информацията от МС Росен Николов е бил освободен по свое желание, но не стават ясни мотивите му да се оттегли от Фонда, който ръководи от 2011 г. насам.

Николов беше нападнат персонално от Йордан Цонев по време на обсъждането на доклада на БНБ за състоянието на КТБ, когато депутатът от ДПС обяви от трибуната на Народното събрание, че директорът на ФГВБ бил свързан с икономически кръг, който е представен в парламента и който има интерес да управлява процедурата по обявяване в несъстоятелност на КТБ.

„Ние имаме съмнения, че сегашният директор на фонда, е свързан с един икономически кръг, който има представители в този парламент и той се готви да направи това - този кръг вече придобива депозити, негарантирани. Имаме точна информация за това, но водени от принципа да не обвиняваме преди да има точни извършени действия и факти, ще го направим тогава, когато това стане факт", коментира Цонев.

Новият директор Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. В професионалната си дейност е работил първоначално като инвестиционен посредник и одитор в "Делойт и Туш България", а в периода 2003-2011 г. е заемал различни ръководни позиции в системата на Първа инвестиционна банка, вкл. член на управителния й съвет. От 2012 г. до момента е член на УС на Общинска банка и изпълнителен директор на банката.

Oще: банка  ктб  радослав миленков  росен николов  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете в банките 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани