Парламентът прие актуализацията на бюджета | webcafe.bg
newscafe

Парламентът прие актуализацията на бюджета

Webcafe.bg
26.11.2014, 14:05 (обновена 18.12.2014, 11:56)
Гласуване в Народното събрание

Четири банки ще осигурят на България 1.3 млрд. евро мостов заем

Парламентът одобри на второ четене актуализацията на държавния бюджет, с която се дава възможност за теглене на нов външен дълг до 4.5 млрд. лева.

Най-голяма е дупката в Министерството на вътрешните работи, на което ще се предоставят 125.7 млн. лева допълнително, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014-та година.

Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика ще получи още 50 млн. лева, от които 36 млн. лева са за помощ за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане. 14 млн. лева ще отидат за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерство на регионалното развитие и Министерство на земеделието и храните ще получат по 16.4 млн. лева, а Министерство на здравеопазването - 24.2 млн. лева.

Висшият съдебен съвет ще получи 10 млн. лева, Министерство на правосъдието - 5 млн. лева, външното ведомство - 3 млн. лева, а Държавен фонд „Земеделие" - 70 млн. лева.

С извършената актуализация дефицита ще достигне 3.7%. Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., но тя ще остане една от държавите в ЕС с най-нисък дълг.

Банките "Сити", "Ейч Ес Би Си" и местните клонове на "Сосиете Женерал" и "Уникредит" са избрани за мостово финансиране на стойност 1,3 милиоарда евро на предстоящия външен дълг, съобщава Reuters. Около 19 банки са изразили интерес да предоставят средствата, които България ще рефинансира, като емитира чуждестранни ценни книжа догодина.

Страната трябва да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките около 2 милиарда лева, за да покрие гарантираните депозити в КТБ. Други 1 милиард лева ще бъдат използвани за рефинансирането на държавната помощ за Първа инвестиционна банка, която беше засегната от паниката през юни.

Вчера Европейската комисия одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка и се съгласи тя да бъде удължена до 18 месеца. Втори източник заяви, че очаква продажбата на тези ценни книжа да бъде през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Oще: актуализация  банка  банки  бвп  българия  бюджет  депутати  дълг  заем  народно събрание  парламент 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.10.2014, 13:53

1 Risperidone | 26.11.201416:39

миличък, на прав път си - при мен са вс клевети и заплахи вкл. как рекетираш и следиш момичето, а после заличаваш следите. Само 2 думи за теб - огледалото, хапчетата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани