Синдикът на „Химко“ - без нарушения | webcafe.bg
newscafe

Синдикът на „Химко“ - без нарушения

Webcafe.bg
29.01.2016, 18:37 (обновена 29.01.2016, 18:48)
химко враца

Снимка: © Google

От 2012 г. "Химко" АД е в несъстоятелност

Синдикът на „Химко" - Враца Росица Томова не е извършила нарушения и е действала в рамките на закона, установи проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието.

От ведомството напомят, че проверката започна по сигнал от американския бизнесмен Ян Аронов, собственик на ANJ GROUP CORP, който обяви, че му е искал подкуп за участие в търга. Той се проведе с един участник - Делян Пеевски.

Компанията "НСН Инвестмънт" ООД, в която Пеевски държи 90% от собствеността в партньорство с майка си Ирена Кръстева, купи фалиралия завод за 11,7 млн. лева. Няколко дни по-късно журналистът Сашо Диков оповести обвиненията на американския неуспял инвеститор.

„Томова е действала изключително в рамките на закона и в съответствие с най-добрите практики, приети при подобни процедури", установила проверката на Инспектората към МП.

От Министерството на правосъдието уточниха, че са получили само едно писмо от Ян Аронов - на 11 ноември 2015 година.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че също е получил сигнал от бизнесмена, в което съобщава, че е отказал да купи бившия торов завод във Враца, защото му е поискан подкуп.

„По отношение на твърдението, че синдикът е посочил в обявлението за търга от 20.11.2015 г. ограничителни условия, които според Ян Аронов са пречка за ефективното провеждане на търга, следва да се има предвид, че с продажбата се цели гарантиране на интересите на кредиторите и на длъжника чрез участие в търговете на наддавачи, които желаят да купят имущество, а не да възпрепятстват производството по несъстоятелност. Същите не противоречат на закона и са изцяло в съответствие с възприетата практика в производства по несъстоятелност", уточняват от министерството на правосъдието.

"Химко" затвори производството си още през 2003 г., а дълговете му към доставчици като Булгаргаз, НЕК и БДЖ са в размер на над 150 млн. лева. От четири години предприятието е в несъстоятелност.

Oще: враца  делян пеевски  дпс  дълговете на химко  завод за торове  министерство на правосъдието  росица томова  синдик на химко росица томова  ян аронов 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани