Властта прати съмнителни сделки за ток в прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Властта прати съмнителни сделки за ток в прокуратурата

Webcafe.bg
13.02.2015, 15:55 (обновена 13.02.2015, 16:21)
електропровод

Снимка: © Getty Images

Задълженията на НЕК са за над 3 милиарда лева

НЕК е сключила договори за продажба на електрическа енергия без търг и на цени, по-ниски от пазарните при предишното си ръководство. Това съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев.

Договорените количества са в размер на 2 361 935 мегаватчаса като са сключени осем сделки. Петкова отказа да назове на каква цена е продадена електроенергията, защото договорите са конфиденциални. Имената на фирмите не бяха оповестени, защото става дума за търговска тайна.
Данните идват от справка в НЕК, изискана от Министерството на енергетиката, а Петкова ги определи като „притеснителни".

В периода септември - ноември 2014 г. НЕК е договорила продажба на електрическа енергия за цялата 2015 г. вследствие на постъпили запитвания от търговци на електрическа енергия и след пряко договаряне, разясни министърът.

Според нея схемата на действие на НЕК е притеснителна, но на практика е позволена в закона, поради което ще се работи върху законови промени.

Георги Кадиев пресметна, че продадената електроенергия е ощетила НЕК с 25-30 милиона лева, ако приемем, че цената й е с 10% под пазарната. Депутатът твърди, че разполага с информация за сключени договори за 250 млн. лв. и на цени от 70-75 лв. за мегаватчас, което е под цените за продажба на ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изтнок 2".

Задълженията на НЕК са за над 3 милиарда лева.


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани