Q&A: Ще има ли пак национализация на личните пенсионни сметки? | webcafe.bg
newscafe

Q&A: Ще има ли пак национализация на личните пенсионни сметки?

Весела Николаева
25.04.2016, 12:30 (обновена 26.04.2016, 14:29)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Министерството на финансите предлага след като се придобие право на пенсия от универсален фонд, парите от личните партиди да отиват в общ пул.

Нови промени в Кодекса за социално осигуряване поставят по-високи изисквания към собствеността, управлението и инвестициите на пенсионните фондове и предлагат премахване на личните партиди след пенсиониране.

Предложенията бяха публикувани на сайта на Министерство на финансите (МФ) в петък и предстои да бъдат обсъдени преди да се внесат в Министерски съвет, а оттам - в парламента.

Една част от предложенията засягат начина, по който ще се изплащат пенсии от задължителните универсални и професионални фондове.

Министерството предлага след като се придобие право на пенсия от универсален фонд, парите от личните партиди да отиват в общ пул.

От него ще се плащат пенсиите на всички. Универсалните схеми са задължителни за всички работещи, родени след 31 декември 1959 г.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално осигуряване е отворен за забележки и предложения. Те могат да се подават до 13 май към МФ.

Лично или общо

Ако направеното от Министерството предложение се приеме, това означава, че няма да има индивидуални партиди за хората, които са пенсионирани. Първите пенсии от универсалните фондове трябва да започнат да се изплащат след три години. Никъде в предложените промени не се засяга премахване на личните партиди за останалите, които все още не са в пенсионна възраст.

Техните партиди си остават - натрупаните по тях пари фондовете ще продължат да инвестират, за да се трупа доходност.

След като се придобие право на пенсия, парите от партидата на осигурения ще отиват в техническите резерви, т.е. в общ пул.

По желание пенсионерите могат да запазят една част от тях в индивидуална сметка, ако оставащата сума е достатъчна, за да им се плаща поне колкото е минималната социална пенсия за старост. Тези правила ще важат и за универсалните фондове, и за професионалните. Последните са за всички, работещи при тежки условия на труд, и от тях се плащат ранните пенсии.

Пенсионерите могат да изберат кой да им плаща ежемесечно - това може да е досегашното им дружество, стига да има лиценз за изплащане на пенсии. Може да е друго пенсионно дружество или животозастрахователна компания. В такъв случай натрупаните по личната партида пари ще се прехвърлят към избраното.

Размерът на пожизнените пенсии се изчислява според натрупаната лично сума, средната продължителност на живота, инфлацията.

В случай че се приеме друг подход - запазване на личните партиди и за пенсионери, то при по-висока продължителност на живота в един момент парите от тях може да свършат. Тогава няма да има откъде да се плаща втора пенсия и дълго живелият ще трябва да си остане само с държавната.

Малко от един, много от друг

Ако се приеме това предложение, пари на пенсионер няма да се наследяват - наследяване ще има само на индивидуална партида. По този начин ще се компенсира по-дългата продължителност на живота на някои, за сметка на по-кратката от средното при други.

Или иначе казано - ако от 100 души 50 живеят дълго и внесените от тях пари не стигат за пожизнена пенсия, това няма да е проблем, защото ще останат от парите на другите, които са починали по-рано.

Дружествата, които изплащат пенсии, ще трябва да имат поне 7.4 млн. лв. капитал. За останалите той се запазва 5 млн. лв. Промяна има и при регулациите за инвестициите - най-сетне на пенсионните фондове ще е позволено да купуват ценни книжа при първични публични предлагания (IPO). Това са емисии акции, облигации и други книжа, продавани за пръв път на инвеститори. Те носят малко по-висок риск, но често и добра печалба.

Ако пенсията от допълнителния фонд е под 40% от социалната пенсия за старост, при навършване на възраст хората ще могат да я получат наведнъж, гласи друго предложение.

Сега това важи само ако размерът е под 20% от социалната пенсия. Хората ще могат да получат еднократно натрупаните пари и ако имат диагноза за трайно намалена работоспособност от поне 90%.

С по-висока летва

Завишават се изискванията към управляващите на пенсионните компании - освен подходящо образование и стаж, за последната година те не трябва да са били в управлението на дружество, на което принудително е отнет лиценза. Това означава банки, други пенсионни компании, застрахователи. Проектът предвижда изпълнителните директори да не се занимават с друга дейност, освен с преподаване и научна работа.

Притесненията на компаниите са, че режимът става доста строг и изискванията към управляващите в пенсионните компании надминават тези за банките.

„Дава се повече власт на КФН и това ни притеснява", коментира директор на голямо осигурително дружество, който помоли името му да не се цитира. Според него има прекалено големи ограничения и за инвестициите на активите, а позволението фондовете да инвестират при първични предлагания е много закъсняло.

Мнението му сподели и мениджърът на друга голяма пенсионна компания - режимът на одобряване от КФН, повишаването на глобите и тежките изисквания към управляващите ги поставят в по-лоша позиция спрямо банките.

Кратко и ясно:

Ще има ли пак национализация на пари от лични сметки?

Не, никъде не се засяга каквото и да е прехвърляне от фондовете.

Означават ли промените край на личните партиди?

Не, те се запазват за хората, които все още не са се пенсионирали. Точно както е сегашното положение. Разликата е, че бъдещите пенсионери няма да имат лични сметки, а според това, което са натрупали по тях до пенсионирането си, ще получават ежемесечен доход.

Защо общ пул?

Това е начинът да се гарантира пожизненото изплащане на допълнителни пенсии и те да бъдат по-високи. Ако се запазят личните партиди след пенсиониране и човек живее по-дълго, в един момент парите ще свършат и тогава няма да има откъде да се плаща. Това е неизбежно, тъй като колкото и лоши новини да ни заливат, средната продължителност на живота се повишава.

И другаде ли се прави така?

Да, МФ не е измислило топлата вода. Това се обсъжда от години и много пъти експерти и мениджъри на пенсионни компании са го коментирали като вариант.

Каква ще е пенсията ми?

Тя ще зависи от вноските, които си направил през годините на осигуряване, доходността от инвестирането им, намалена с таксите на пенсионната компания. Никой няма да прехвърля пари от чужда сметка към твоята, нито ще вземе от твоята, за да увеличи пенсията на друг.

Пак ли ще мога да си прехвърлям личната партида между различни дружества?

Да, както и досега. Предлага се още едно улеснение - вместо да се чака две години след като подпишете първия си договор за осигуряване, преместването може да стане и след една.

Ще има ли повече изисквания, ако искам да стана посредник на пенсионна компания?

Осигурителните посредници вече ще трябва да минават курс за обучение, да са завършили поне средно образование и дейността им да е свързана с финанси, застраховане или осигуряване.

Клиентите на пенсионните дружества трябва да получават повече информация - при сключване на договор ще им се разяснява какви права имат, общите условия на фонда, както и рисковете от загуба.

Тайно ли са направени предложенията?

Не, текстовете и мотивите са качени публично на видно място в сайта на МФ, където се публикуват всички проекти. Всеки, който иска, може да каже забележките си. Наистина, идват почивни дни, но все пак има време до 13 май.

Oще: владислав горанов  животозастрахователна компания  комисия за финансов надзор  кфн  лични партиди  министерски съвет  министерство на финансите  мф  народно събрание  общ пул  пенсии  пенсионно дружество  пенсия  професионален пенсионен фонд  ранно пенсиониране  универсален пенсионен фонд  универсални фондове  условия за пенсиониране  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2016, 14:11

3 Kalin A. Asparuhov.10154712384994745 | 25.04.201618:57

Първата публикация на Весела Николаева, като че ли е списвана в министерството на финансите. Не става ясно, какво би се случило с парите на човек на 64г. не успял да се пенсионира, въпреки че внася във вторият стълб, да речем 40 години? Ще бъдат ли парите наследени от законните му правоприемници или ще се потопят в пула?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 25.04.201618:53

ГЕРБ са новата БКП!
Крадливи и нагли боклуци!!!
И аз смятам че натам отиват нещата!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 25.04.201616:53

Абе все чудя, какво ще вземе да стане, ако в този общ кюп, вземат та улезнат едни такива бюлетини 7,62х39М43 ? Как ли ще го понесат това управляващите в България?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани