Цената на новия бюджет: по 4579 лв. на човек | webcafe.bg
newscafe

Цената на новия бюджет: по 4579 лв. на човек

Webcafe.bg
09.12.2014, 14:03 (обновена 09.12.2014, 14:20)
финанси

Снимка: © Getty Images

ИПИ излезе с шест идеи за алтернативен Бюджет 2015

Цената на новия бюджет: по 4579 лева на човек - такава е "сметката", която всеки данъкоплатец в България трябва да плати за изпълнението на Бюджет 2015 г. Изчислението е на Института за пазарна икономика и е част от проекта им за Алтернативен държавен бюджет.

Дългът, който държавата ще натрупа за сметка на данъкоплатците си, е 3418 лева на човек (с 1000 лева повече от 2014 г.), пресмятат от ИПИ.

Отново най-много пари от "сметката" ще се платят за пенсии, социални помощи и обезщетения. На второ място се нареждат средствата за транспорт и селско стопанство, а на трето - парите за здравеопазване.

"Отминаващата 2014 г. бе изключително лоша за публичните финанси - политическа нестабилност, спрени реформи, изпуснат бюджет и прекомерен дефицит, отчетливо нарастване на държавния дълг и намален кредитен рейтинг на страната", коментират от ИПИ.

В същото време икономистите смятат, че Бюджет 2015 "не е достатъчно амбициозен относно структурата на бюджета и разходните политики".

ИПИ предупрждава, че при запазване на досегашната финансова политика се гарантират пълни 10 години на бюджетен дефицит.

Шест алтернативни идеи

В своя алтернативен бюджет икономистите предлагат 6 мерки за подобряване на управлението на публичните финанси.

На първо място се поставя отмяната на данък "дивидент", данък "лихва" и други неефективни данъжи, както и ограничаване на данъчните преференции в туризма и земеделието. ИПИ предлагат и постепенно увеличение на акциза върху цигарите още от 2015 г., а не със закъснение, както предвижда бюджетната рамка.

Активното управление на публичната собственост е второто предложение на ИПИ. В това число влизат приватизацията на компании като Български пощи и БДЖ и "отключване на мъртвия публичен капитал".

Съкращение на разходите за заплати и текуща издръжка на администрацията (без сектора на образованието) с 10% над планираното могат да осигурят икономия от 740 млн. лева, смятат от ИПИ.

Анализаторите подкрепят идеята за прехвърляне на 1/5 от приходите от подоходния данък към бюджетите на общините, с изрично условие преотстъпените средства да се ползват само за капиталови разходи на местното самоуправление.

Алтернативният бюджет на ИПИ предвижда и радикална реформа на бюджета за здравеопазване чрез разбиване на монопола на НЗОК и пренасочване на 2% от здравната вноска към частен здравен фонд по избор.

Премахването на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове и осъвременяването на Кодекса на труда е последният акцент в бюджета на ИПИ.

Oще: администрация  бдж  български пощи  бюджет  данък лихва  данъци  държава  ипи  министерство на финансите  приходи  публични финанси  разходи  финанси 


Още от Плюс минус

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 09.12.201415:53

Ахъм... и кой точно ще е грижовния собственик на БДЖ например, който чудодейно ще ги изведе на печалба? И с цената на какво? Чакай, и аз знам - неколкократно повишение на цените на извършваните услуги би свършило работа. А също и закриване - фалиране, та поне да не пречи на разните автобусни компании и други заинтересовани да си вдигнат техните.
И как точно изчислиха тези "звучащи толкова плашещо" 4500 лева на човек? Дали става дума за всичките 7 и половина милиона души /че нещо не излиза сметката/ или само на част от тях? После - защо се смята дълг, който отива за погасяване на друг дълг, натрупан в предишни години? Този кумулативен дълг целия всяка следваща година ще се пресмята като дълг за съответната година ли?
И накрая - защо половинчати мерки, защо някакви 10% съкращения, защо просто не закрием държавата и така със сигурност да я лишим един път завинаги от способността да генерира дълг? ...Хората в Института за пазарна икономика изглежда ще са доволни.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани